Miluji bramborovou kaši. Skutečně. Je to má nejoblíbenější příloha k hlavnímu jídlu. Dobrou kaši si rád dám i samostatně. Příprava není úplně triviální věc, hodně věcí se může pokazit. Pokud je dobrá, dokáži to náležitě ocenit.
Proto když jsem si pročítal speciality z regionu Toulouse a narazil na aligot, měl jsem seznam jídel k vyzkoušení bohatší o další položku.
Aligot je bramborová kaše smíchaná se sýrem, smetanou, máslem, často se do ní přidává troška česneku. Jedná se o tradiční francouzskou venkovskou specialitu z regionu Aubrac, kterou jsou doplňovány například toulouské klobásky nebo pečené vepřové maso. Chuť aligotu velmi ovlivňuje sýr, který je pro přípravu vybrán, nejčastěji se používá Tomme, Cantal, ale i Čechům známější mozzarella.
Recepturu má každý výrobce svou, ale na 1 kilogram brambor se přidává až 500 gramů sýra. Aligot se připravuje ve velkých hrncích, narazíte na něj v restauracích, ale i na trzích. Já na nedělením trhu Saint-Aubin vyzkoušel variantu aligotu s lanýžem zvanou truffade.
Velká porce truffade, kterou vidíte na obrázku, stála 5,43 Eur. A jak chutnala? Skvěle! Pokud máte rádi bramborovou kaši jako já, po ochutnání aligotu (anebo truffade s lanýžem) si seznam zamilovaných jídel rozšíříte o další položku, to vám garantuji.
Dobrou chuť!