Arancini aneb plněné rýžové koule


Arancini jsou patrně nejznámějším smaženým pokrmem na Sicílii. Arancini (jednotné číslo arancino) jsou koule z rýže plněné nejčastěji masovou směsí a smažené v oleji. Variant arancini ale existuje obrovské množství, ochutnat můžete náplně z kuřecího masa, ryb, hub, sýrů a existují samozřejmě také arancini nasladko. Arancini se nejčastěji jedí ještě horké, bezprostředně po usmažení. Konzumovat se dají ale i za studena.

Arancini

Historie arancini je dlouhá a možná sahá až do roku 1226, kdy bylo popsáno jídlo připomínající pomeranč – a to jak tvarem a velikostí, tak i vzhledem. Na Sicílii je možné setkat se jak s kulatými arancini, tak i arancini ve tvaru kuželu, která jsou běžnější na východě. Obě strany se samozřejmě přou, které arancini jsou ty „pravé a původní“. Kuželovitá varianta arancini má připomínat sopku Etna na východě Sicílie, dříve se dokonce špička kuželu odkrajovala, aby arancini rychleji vychladly – pára stoupající vzhůru po odkrojení pak měla znázorňovat kouř ze sopky.

Arancini uvnitř

Nejraději mám arancini se sýrem, jako je například tato – uvnitř je plněná zeleninou friarielli, která je podobná brokolici, klobáskou salsiccia a uzeným sýrem scamorza.

Interiér bistra ke Palle

V Palermu neuděláte chybu, pokud arancini ochutnáte v bistru ke Palle, které se na tyto smažené rýžové koule specializuje. Jejich nabídka je široká, ale protože rýžové koule vyrábějí po více kusech najednou, může se bohužel stát, že některé zrovna nejsou. Arancini zde stojí přibližně 3,5 Eur za kus.

Poutač bistra ke Palle

Bistro ke Palle najdete na ulici via Maqueda, hlavní gastronomické třídě v Palermu. Bistro je uvnitř malé, ale venku na ulici najdete několik stolečků s židlemi, na které se jde pohodlně usadit. A kousek za bistrem ke Palle je restaurace, z které jsem byl doslova unešen – Al Vecchio Club Rosanero, tu určitě při svých toulkách Palermem nevynechejte.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: