Ayran aneb jogurtový nápoj


Ayran je osvěžující nápoj ze směsi jogurtu, vody a soli. Lze si ho vychutnat samostatně jako nápoj na zahnání žízně nebo v kombinaci s tradičními tureckými pokrmy. Turecká jídla mohou být často pálivá a jogurtový ayran pomáhá pálivost snížit.

Na celém Blízkém východě a ve Střední Asii je považován za tradiční nápoj, který je široce dostupný. Prodává se prakticky všude, kde narazíte na jídlo. Balení ayranu připomíná balení jogurtu.

Ayran aneb jogurtový nápoj

V restauracích ale můžete narazit i na čerstvě připravený ayran. Ten se připravuje vyšleháním jogurtu do lehké a nadýchané konzistence, do které se přidává voda a sůl. Mléčná pěna utvoří na šálku ayranu efektní čepici.

Žejdlík na ayran

Já si rád dávám čerstvý ayran v istanbulské restauraci Gaziantep Közde Künefe Kebap Salonu. Čerstvý ayran vám zde připraví do kovového žejdlíku, stojí 10 lir, tj. cca 15 Kč.

Ayran je nápojem, který byste měli alespoň jednou v Turecku ochutnat.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *