Ayran je osvěžující nápoj ze směsi jogurtu, vody a soli. Lze si ho vychutnat samostatně jako nápoj na zahnání žízně nebo v kombinaci s tradičními tureckými pokrmy. Turecká jídla mohou být často pálivá a jogurtový ayran pomáhá pálivost snížit.
Na celém Blízkém východě a ve Střední Asii je považován za tradiční nápoj, který je široce dostupný. Prodává se prakticky všude, kde narazíte na jídlo. Balení ayranu připomíná balení jogurtu.
V restauracích ale můžete narazit i na čerstvě připravený ayran. Ten se připravuje vyšleháním jogurtu do lehké a nadýchané konzistence, do které se přidává voda a sůl. Mléčná pěna utvoří na šálku ayranu efektní čepici.
Já si rád dávám čerstvý ayran v istanbulské restauraci Gaziantep Közde Künefe Kebap Salonu. Čerstvý ayran vám zde připraví do kovového žejdlíku, stojí 10 lir, tj. cca 15 Kč.
Ayran je nápojem, který byste měli alespoň jednou v Turecku ochutnat.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: