Beerawecka aneb koláč ze sušeného ovoce


Beerawecka je tradiční francouzský koláč pocházející z oblasti Alsaska, které sousedí s Německem a Švýcarskem. V dezertu se kombinuje sušené ovoce naložené v pálence, ořechy a velké množství aromatického koření. Beerawecka je ukázkovým příkladem propojení chutí dvou zemí, protože spojuje francouzskou lásku k sušenému ovoci a ořechům s německou zálibou v kořeněném pečivu.

Beerawecka aneb koláč ze sušeného ovoce

Název dezertu pochází z alsaského dialektu, kde „bira“ znamená hruška a „wecka“ znamená koláč. V receptuře se používá široká škála sušeného ovoce, mimo hrušek se přidávají fíky, meruňky, švestky, sultánky, kandované třešně, kandovaná pomerančová kůra …  Ovoce se namáčí v pálence, aby se zvýraznila jeho chuť. Namáčení by mělo být dlouhé. Ovoce se pak kombinuje s různými ořechy, včetně mandlí, lískových ořechů a vlašských ořechů a se směsí koření jako je skořice, hřebíček a nové koření. V některých recepturách je směs okořeněna také sušeným zázvorem nebo muškátovým oříškem.

Beerawecka aneb koláč ze sušeného ovoce

Beerawecka chutná nejlépe po dvou až třech dnech, kdy se chutě dokonale propojí, jedná se ale o trvanlivou pochoutku, která vydrží dlouho. Často se připravuje na Vánoce, je ale tak oblíbená, že na ni v Alsasku při troše štěstí můžete narazit celoročně.

Pokud máte rádi sušené ovoce a ořechy, určitě dezert vyzkoušejte a nebojte se jeho zvláštní podoby. Já beerawecku objevil v malé cukrárně v nádherném městečku Colmar. Jedna porce stála 6,50 EUR a po návratu domů byla snězená prakticky okamžitě.