Beerawecka je méně známý francouzský dezert pocházející z oblasti Alsaska, které sousedí s Německem a Švýcarskem. V tradičním koláči se kombinuje sušené ovoce naložené v pálence, ořechy a velké množství aromatického koření. Beerawecka je ukázkovým příkladem propojení chutí dvou zemí, protože spojuje francouzskou lásku k sušenému ovoci a ořechům s německou zálibou v kořeněném pečivu.

Název dezertu pochází z alsaského dialektu, kde „bira“ znamená hruška a „wecka“ znamená koláč. V receptuře se používá široká škála sušeného ovoce, mimo hrušek se přidávají fíky, meruňky, švestky, sultánky, kandované třešně, kandovaná pomerančová kůra … Ovoce se namáčí v pálence, aby se zvýraznila jeho chuť. Namáčení by mělo být dlouhé. Ovoce se pak kombinuje s různými ořechy, včetně mandlí, lískových ořechů a vlašských ořechů a se směsí koření jako je skořice, hřebíček a nové koření. V některých recepturách je směs okořeněna také sušeným zázvorem nebo muškátovým oříškem.

Beerawecka chutná nejlépe po dvou až třech dnech, kdy se chutě dokonale propojí, jedná se ale o trvanlivou pochoutku, která vydrží dlouho. Často se připravuje na Vánoce, je ale tak oblíbená, že na ni v Alsasku při troše štěstí můžete narazit celoročně.
Pokud máte rádi sušené ovoce a ořechy, určitě dezert vyzkoušejte a nebojte se jeho zvláštní podoby. Já beerawecku objevil v malé cukrárně v nádherném městečku Colmar. Jedna porce stála 6,50 EUR a po návratu domů byla snězená prakticky okamžitě.
Dobrou chuť!