Britská kuchyně je světově proslulá jen několika svými pokrmy, přesto má milovníkům jídla co nabídnout. Charakteristická je jednoduchostí přípravy, využití kvalitních místních surovin a vydatnost. Přestože je někdy britská kuchyně kritizována za svou údajnou nenáročnost, obsahuje mnoho pokrmů, které si jde zamilovat.

Fish and chips, neboli smažená ryba a hranolky, je neodmyslitelnou součástí britské gastronomie. Tento pokrm má své kořeny v 19. století a je symbolem britské pracujícího třídy. Tradičně se podává s hráškovým pyré a octem. Dalším ikonickým britským jídlem je Sunday roast, což je nedělní pečeně. Toto jídlo obvykle zahrnuje pečené maso (hovězí, vepřové, jehněčí nebo kuře), yorkshirský pudink, pečené brambory, dušenou zeleninu a omáčku.
Jedním z nejznámějších britských jídel je full English breakfast. Toto syté snídaňové menu obvykle zahrnuje slaninu, vajíčka (vařená, smažená nebo míchaná), klobásy, rajčata, fazole v tomatové omáčce, houby, toast a černý pudink. Full English poskytne bez přehánění energii na celé dopoledne.

Dalším tradičním pokrmem je shepherd’s pie (pastýřův koláč). Jedná se o pečený pokrm, jehož základem je mleté maso s cibulí a zeleninou, pokryté vrstvou bramborové kaše. Pokud milujete bramborovou kaši jako já, budete milovat i pastýřův koláč.
Kromě hlavních jídel britská kuchyně nabízí i široký výběr sladkostí a dezertů. Pudding je ve Velké Británii pojmem pro širokou škálu sladkých i slaných pokrmů, ale klasickým příkladem je Christmas pudding, bohatý, ovocný dezert tradičně podávaný o Vánocích. Nezapomenutelnou součástí britské kuchyně jsou také scones, malé pečivo obvykle podávané s hustou smetanou a marmeládou během ceremoniálu známého jako „afternoon tea“. Tento rituál odpoledního čaje je důležitou součástí britské gastronomické kultury.
V oblasti nápojů je Velká Británie známá svým pivem, zejména tradičním druhem s názvem ale.

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)