Canelé z Bordeaux

Seznam lahodných francouzských dezertů je nekonečný, ať už se jedná o proslulé makronky nebo delikátní crème brûlée. Jednou z těch méně známých sladkostí je pecivo canelé. To má tvar menšího rýhovaného válce s důlkem na povrchu.

Původ canelé pravděpodobně sahá až do 18. století, kdy je v Bordeaux zpopularizovali cukráři zvaní „canauliers“. Canelé se vyrábí z těsta, které obsahuje mouku, mléko, cukr, žloutky a vanilku. Často je ochuceno rumem nebo jiným druhem alkoholu. Těsto se peče v malých drážkovaných formách. Ostatně odtud pravděpodobně pochází i název tohoto sladkého pečiva, jde jej totiž volně přeložit jako pruhy, vlnovka nebo rýhovaný.

Canelé z Bordeaux
Canelé z Bordeaux

Kůrka canelé je krásně křupavá a dokonale zkaramelizovaná, střed je měkký a krémový, doslova se rozplývá v ústech. V Bordeaux se jedná o oblíbenou sladkost. Canelé můžete najít v pekárnách a cukrárnách po celém městě. Některé cukrárny dokonce nabízejí i veganské verze.

Já jsem canelé ochutnal ve specializované cukrárně Cassonade. Jedna malá canele vyrobená z kvalitního rumu a bio vanilky z Madagaskaru zde vyjde přibližně na 1 Eur, ceny se poté stupňují podle velikosti a druhu použitých surovin. A protože jedna canelé nikdy nestačí, čím více si jich koupíte, tím méně za kus zaplatíte. Canelé si tu můžete vychutnat uvnitř podniku nebo si ji můžete koupit i přes okénko vedoucí do ulice a vzít s sebou na procházku krásným Bordeaux.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: