Challah aneb sváteční sladký chléb


Challah je speciální sladký chléb, který se konzumuje o šabatu a jiných velkých židovských svátcích (mimo pesah). Část syrového těsta, z kterého se challah připravuje, se před upečením odloží stranou jako oběť. Challah je velmi podobný české vánočce.

Challah aneb sváteční sladký chléb

Židovské komunity v Izraeli jsou rozmanité a tak i challah se v jednotlivých recepturách může lišit. Přidávat se mohou například rozinky, šafrán, anýzová nebo sezamová semínka. Na židovský Nový rok se může challah připravovat srolovaný do kruhu, může být také potřen medem, aby nadcházející rok byl „sladký“.

Malý bochníček challahu jsem si před šabatem koupil v místním pekařství, vyšel na 3 šekely, tj. přibližně 20 Kč. Oproti české vánočce mi přišel výrazně vláčnější a tudíž i zajímavější.

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *