Churros je druh smaženého těsta, které se podává s šálkem husté horké čokolády, do které se churros namáčí. Ve Španělsku jsou oblíbené zejména po ránu nebo jako noční svačina.
Pochoutka se připravuje z odpalovaného těsta, které se hvězdicovitou tryskou vhání do rozpáleného oleje a poté se smaží dozlatova. Těsto se obvykle připravuje z mouky, vody, cukru a soli, ale některé recepty mohou obsahovat vejce, mléko nebo máslo. Po usmažení se churros nechají odkapat, aby se zbavily přebytečného oleje, volitelně se obalí cukrem a skořicí a jsou připraveny ke konzumaci. Tradičně se podávají s šálkem horké čokolády, do které se namáčejí, někteří si je však raději vychutnávají samotné nebo s dulce de leche, sladkou omáčkou podobnou karamelu.
O původu churros se vedou diskuse, pravděpodobně je do Španělska přivezli portugalští objevitelé, kteří podobné smažené pečivo objevili v Číně. Podle jiné historky vytvořili churros španělští pastevci jako rychlou a snadnou snídani, kterou lze připravit na otevřeném ohni. Dnes churros patří společně s tapas a paellou mezi nejznámější španělská jídla.
Já jsem si churros dal ve vyhlášené madridské čokolatérii San Ginés. Tato čokoládová kavárna byla založena již v roce 1894 a je otevřená 24 hodin denně. Jedna porce čerstvě připravených churros s šálkem husté čokolády zde vyjde na 4,50 Eur.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: