Fermentovaný nápoj boza


Boza je mírně alkoholický nápoj, který se v Turecku pije po staletí. Vyrábí se zkvašením (fermentací) pšenice. Má hustou, krémovou konzistenci, mírně nakyslou sladkou chuť a nízký obsah alkoholu (kolem 1%).

Prodejna nápoje boza

Nápoje z kvašené obilné mouky se na světě objevily již v 9. nebo 8. tisíciletí př. n. l. Na území dnešního Turecka se dostaly v 10. století našeho letopočtu. Popíjení alkoholické bozy se stalo populární a na rozdíl od jiných alkoholických nápojů se tolerovalo. Když v 17. století sultán Mehmed zakázal konzumaci veškerého alkoholu (včetně bozy), tak jen v Istanbulu bylo v té době přes 300 obchodů s tímto nápojem.

Prodejna nápoje boza

V 19. století se začala více prosazovat sladká a nealkoholická boza. Alkoholická verze vyšla z módy. V roce 1876 založili dva bratři obchod s bozou v istanbulské čtvrti Vefa. Díky své chuti se velmi rychle proslavila a stala se popolární po celém městě. Na tomto místě můžete nápoj boza ochutnat ještě dnes, jedna sklenice vyjde na 20 lir, tj. cca 30 Kč. Jedná se o jediný historický obchod, který se dosud zachoval, pravnuci zakladatelů v něm stále pracují.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *