Francouzská kuchyně je známá pro svou sofistikovanost a rozmanitost, často je označovaná za jednu z nejlepších na světě. Používá širokou škálu technik a netradičních chutí, od rustikálních venkovských pokrmů až po vysokou gastronomii.
Jedním z nejznámějších pokrmů je „coq au vin„, pomalu dušený kohout v červeném víně s cibulkou, houbami a slaninou. Dalším ikonickým jídlem je „bouillabaisse„, bohatá rybí polévka pocházející z Marseille. „Ratatouille„, zeleninový pokrm z jižní Francie, je dalším skvělým příkladem typicky francouzského jídla. Jedná se o směs dušených lilků, cuket, paprik, rajčat a cibule, ochucenou bylinkami jako je tymián nebo rozmarýn.

Samozřejmě nelze opomenout „foie gras„, luxusní pokrm z husích nebo kachních játer, který se často podává jako předkrm na pečivu s fíkovým nebo cibulovým džemem. „Crème brûlée“ je krémový dezert s karamelizovanou cukrovou vrstvou, která při prvním doteku lákavě „křupne“. Mezi další známé pokrmy patří i „quiche lorraine„, slaný koláč z vajec, smetany, slaniny a sýra.
Významnou roli v místní kuchyni hrají také francouzské sýry, jako je camembert, brie, roquefort a mnoho dalších.

„Escargot„, neboli šneci, připravovaní obvykle s bylinkovým máslem, jsou pro mnohé symbolem francouzské odvahy experimentovat s neobvyklými ingrediencemi. Pro milovníky sladkého je „tarte tatin„, obrácený jablkový koláč, který představuje jednoduchost a eleganci francouzských dezertů.

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)