Fudge aneb máslová karamelka


Fudge je typ cukrovinky podobné máslovým karamelkám. Může mít širokou škálu příchutí. Koupit můžete vanilkové, jahodové, čokoládové, kávové, oříškové, pomerančové … Inspirovat se můžete například na stránce věnované receptům na 25 různých variant fudge. Původ pochoutky je pravděpodobně ve Spojených státech amerických, vznik se datuje do konce 19. století. V Evropě ale fudge snadno naleznete ve Velké Británii.

Fudge

Fudge se vyrábí smícháním cukru, másla a mléka, které se zahřejí na teplotu cca 116 °C. Hlídání teploty a míchání směsi je velmi důležité, při nedodržení se sladkost po vychladnutí může snadno stát příliš drobivou nebo naopak tvrdou.

Balíček fudge

Já neodolal koupení balíčku fudge s příchutí smetany připraveného na počest korunovace Karla III. Jedno 150 g balení vyšlo na 2,5 GBP (cca 70 Kč) a po „karamelkách“ se jen zaprášilo.

Pokud fudge neznáte, zkuste je ochutnat. Třeba se za nimi pak vypravíte až za oceán.