Gueffus: mandlová sladkost ze Sardinie

Gueffus jsou měkké mandlové kuličky, typické pro Sardinii. Mezi hlavní ingredience patří mandlová mouka, cukr a citron. Z těchto surovin se uválí malá kulička podobná vajíčku, odtud možná ostatně i pochází název sladkosti („huevos“ – vejce – ve španělštině).

Mandlové kuličky Gueffos
Mandlové kuličky Gueffos

Jejich příprava je skutečně jednoduchá, hmota se pouze vaří v hrnci, žádné pečení není třeba. Zajímavostí je balení do pestrobarevných papírků, podle kterých lze bonbóny poznat již na dálku. Papírky mohou být na konci i roztřepené, třásně pak mají dle legendy připomínat typické cimbuří středověkých hradů.

Mandlové kuličky Gueffos
Mandlové kuličky Gueffos

Gueffus mohou být ochuceny různými likéry, případně mohou mít i různé polevy, někdy mohou být mandle nahrazeny lískovými oříšky, vše záleží na místních zvyklostech.

Mandlové kuličky Gueffos
Mandlové kuličky Gueffos

Vyzkoušeli jsme verzi z pekárny Biscottificio Collu, která se tradičním sladkostem ze Sardinie věnuje již od roku 1973. Narazit můžete ale i na produkty z jiných výroben, papír přesto může být zcela identický.

Mandlové kuličky Gueffos uvnitř
Mandlové kuličky Gueffos uvnitř

Pokud tyto mandlové kuličky neznáte, zkuste jim dát šanci. Ochutnáte kousek sardinské tradice.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: