Gueffus jsou měkké mandlové kuličky, typické pro Sardinii. Mezi hlavní ingredience patří mandlová mouka, cukr a citron. Z těchto surovin se uválí malá kulička podobná vajíčku, odtud možná ostatně i pochází název sladkosti („huevos“ – vejce – ve španělštině).
Jejich příprava je skutečně jednoduchá, hmota se pouze vaří v hrnci, žádné pečení není třeba. Zajímavostí je balení do pestrobarevných papírků, podle kterých lze bonbóny poznat již na dálku. Papírky mohou být na konci i roztřepené, třásně pak mají dle legendy připomínat typické cimbuří středověkých hradů.
Gueffus mohou být ochuceny různými likéry, případně mohou mít i různé polevy, někdy mohou být mandle nahrazeny lískovými oříšky, vše záleží na místních zvyklostech.
Vyzkoušeli jsme verzi z pekárny Biscottificio Collu, která se tradičním sladkostem ze Sardinie věnuje již od roku 1973. Narazit můžete ale i na produkty z jiných výroben, papír dokonce může být zcela identický.
Pokud tyto mandlové kuličky neznáte, zkuste jim dát šanci. Ochutnáte kousek sardinské tradice.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Tip na ubytování na Sardinii
Doporučuji nádherný hotel Green Village ve vesničce Villasimius. Budete uprostřed zeleně, vybavení pokojů je nové, hotel má vyhrazenou část pláže s bezplatnými lehátky a ručníky. Letní dovolenou v roce 2022 jsem strávil právě tady a bylo to perfektní.