Co ochutnat v Itálii: typické italské jídlo a speciality
Italská kuchyně je jednou z těch nejchutnějších vůbec. Pizza se rozšířila do všech kuchyní, všichni znají italské těstoviny nebo krémové rizoto. Italská zmrzlina je také světově proslulá. Země je proslavená i svým vínem.
Co ochutnat v Itálii:
- Pizza. Tradiční italský pokrm z těsta, rajčatové omáčky, sýru a různých přísad.
- Pasta. Těstoviny v různých tvarech a velikostech, často podávané s omáčkami a sýrem.
- Gelato. Italská zmrzlina s krémovou strukturou a neuvěřitelnou chutí.
- Risotto. Krémové rizoto tradičně vařené s vývarem a přísadami jako houby, mořské plody nebo šafrán.
- Tiramisu. Dezert z piškotů namočených v kávě a mascarpone krému.
- Espresso. Silná italská káva podávaná v malých šálcích.
- Cappuccino. Espresso s napěněným mlékem, často podávané ke snídani.
- Parmigiano-Reggiano. Tradiční italský tvrdý sýr s výraznou chutí, často strouhaný na těstoviny a rizota.
- Prosciutto di Parma. Sušená šunka z oblasti Parmy, podobná španělské sušené šunce jamón.
- Lasagne. Zapečené těstoviny s masovou omáčkou, bešamelem a sýrem.
- Prosecco. Šumivé bílé víno z oblasti Benátska, často používané v koktejlech jako je Bellini nebo Spritz.
- Primitivo. Plné červené víno z jihu Itálie, s tóny zralého ovoce a koření.
- Mozzarella di Bufala. Čerstvý sýr z buvolího mléka, tradičně podávaný s rajčaty a bazalkou. Jídlo v barvách Itálie!
- Vitello tonnato. Tenké plátky telecího masa podávané se studenou omáčkou z tuňáka.
- Bruschetta. Opečený chléb s česnekem, olivovým olejem a nasekanými rajčaty.
- Panna cotta. Smetanový dezert ochucený vanilkou.
- Chianti. Suché červené víno z Toskánska, často podávané k těstovinám a masům.
- Aperol Spritz. Osvěžující koktejl z Aperolu, prosecca a sodovky.
- Gnocchi. Malé noky z bramborového těsta, tradičně podávané se smetanovými nebo rajčatovými omáčkami.
- Cannoli. Sicilský dezert z křupavého těsta plněného sladkým ricottovým krémem.
- Minestrone. Italská zeleninová polévka s těstovinami.
- Saltimbocca. Telecí řízky s pršutem a šalvějí.
- Arancini. Smažené rýžové koule plněné masem, sýrem nebo hráškem, tradiční sicilské jídlo.
- Affogato. Dezert z kopečku zmrzliny politého espressem.
- Limoncello. Citronový likér, často podávaný jako digestiv po jídle.
Užijte si úžasné italské jídlo!