Kokoreç aneb grilované jehněčí střívka a vnitřnosti

Turecká kuchyně je známá svými rozmanitými chutěmi a rafinovanými pokrmy. Jedním z pokrmů, který se snaží ze zvířete využít skutečně vše „od ocásku po čumáček“ je kokoreç.

Sendvič kokoreç

Kokoreç se připravuje tak, že se jehněčí brzlík obalí důkladně očištěnými jehněčími střevy. Vznikne jakási velmi dlouhá a tlustá klobása. Ta se dozlatova griluje na žhavém dřevěném uhlí. Výsledkem je chutný a šťavnatý pokrm, který se může jíst nařezaný na plátky, mnohem častější je ale nasekání na drobné kousky, které se dále dochutí výraznou směsí koření. Maso se vloží do opečené bagety a celé jídlo se jí jako sendvič.

Příprava kokoreç

Jedním z důvodů, proč je kokoreç v Turecku tak oblíbený, je skutečnost, že jeho výroba je poměrně levná, takže se skvěle hodí pro pouliční prodejce a malé restaurace. Kromě toho je díky své zajímavé chuti skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco „jiného“.

Kokoreç určitě není pro každého, ale rozhodně stojí za vyzkoušení pro ty, kteří rádi poznávají nová jídla. Já si jej pravidelně dávám v bistru Güneş Kokoreç, kde jeden sendvič vyjde na 60 lir, tj. cca 80 Kč. K tomu si zde vždy objednám i několik kousků plněných mušlí.

A co vy, ochutnali byste kokoreç?

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *