Jedním z oblíbených tureckých pouličních jídel je také plněná pečená brambora s názvem kumpir. Jedná se o jídlo, které zasytí na dlouhou dobu. Příprava kumpiru je jednoduchá. Velká upečená brambora se rozřízne napůl, vnitřek se smíchá s máslem a přímo uvnitř brambory se vytvoří krémová bramborová kaše. Brambora se poté ještě naplní dalšími náplněmi, jako je sýr, olivy, nakládané okurky, klobása, kukuřice …
Původ kumpiru lze vysledovat až do Osmanské říše, kde byl oblíbeným jídlem mezi nižšími vrstvami. Moderní varianty kumpiru zahrnují kromě tradičních náplní také různé varianty s masem nebo majonézovými saláty. Díky této rozmanitosti je kumpir jídlem, které může pokaždé chutnat jinak.
V Istanbulu můžete narazit na kumpir v bistru Patatos na populární nákupní třídě İstiklal Cd. Před podnikem pravděpodobně bude stát dlouhá fronta, příprava kumpiru je pro turisty zajímavá a lákavá.
Ani já jsem neodolal a když jsem kumpir poprvé viděl, ochutnal jsem. Jedná se o skutečně velmi vydatné jídlo, které vás zasytí na dlouhou dobu. Možnost nakombinovat si náplně je slibná, ale podle mne Turecko nabízí mnohem zajímavější pochoutky.
Když jsem při jedné z dalších cest provázel po Istanbulu své rodiče, také chtěli kumpir ochutnat, stejně jako všichni, kteří jej viděli poprvé. Nakonec ale souhlasili s tím, že se nejedná o úplně zajímavé jídlo. Pokud však máte rádi bramborovou kaši a netradiční kombinace, kumpir pro vás může být zajímavou volbou.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: