Kyperská kuchyně je bohatá a rozmanitá, s řeckou kuchyní sdílí široké množství jídel. Vyznačuje se použitím čerstvých ingrediencí, jako jsou olivy, sýr, zelenina a ryby, které se kombinují do bohatých a rozmanitých pokrmů.

Mezi nejznámější typ jídla patří meze, což je soubor malých předkrmů podávaných na stůl společně nebo v několika vlnách. Typicky zahrnuje sýr halloumi, olivy, lilkovou pomazánku a různé druhy masa, včetně klobás sheftalia. Meze je nejen o chutích, ale i o sociálním zážitku, při kterém se lidé schází a sdílejí jídlo. Na Kypru existují restaurace specializované na meze, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Sýr halloumi je bezesporu nejznámější kyperskou potravinou na celém světě. Tento mírně slaný sýr dobře snáší vysoké teploty, což mu umožňuje udržet tvar při grilování. Halloumi je často okořeněn lístky máty nebo petržele. Sheftalia je další oblíbené kyperské jídlo. Jde o malé klobásky z mletého masa, které jsou obaleny v bláně z bránice. Afelia je tradiční dušený pokrm z vepřového masa, které se marinuje v červeném víně.

Tahinopita je tradiční kyperský koláč z těsta, který je plněn směsí tahini (sezamové pasty), cukru a někdy i rozinek. Tahinopita je oblíbený zejména během postních období, jelikož neobsahuje žádné mléčné výrobky nebo vejce. Flaounes je pečivo tradičně připravované během Velikonoc. Flaounes jsou bohatě plněné směsí sýra (obvykle kombinace halloumi a anari), vajec a mátových listů. Povrch flaounes je posypaný sezamovými semínky.
(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)