Marocká kuchyně

Marocká kuchyně je světově uznávaná pro svou bohatost chutí, vůní a barev. Základem marocké gastronomie jsou čerstvé suroviny, aromatické koření a kombinace sladkého a slaného. Marocká kuchyně v sobě odráží historické a kulturní vlivy Berberů, Arabů, Andalusanů i Francouzů.

Zřejmě nejznámějším marockým jídlem je tagine, pojmenovaný podle konického hrnce, ve kterém se pomalu dusí. Tento pokrm kombinuje maso (nejčastěji hovězí, jehněčí, kuřecí nebo ryby), zeleninu, ovoce a široké spektrum koření. Tagine může být také sladkokyselý, a to díky přidání sušeného ovoce jako jsou švestky nebo rozinky. Kombinace hovězího se švestkami je skvostná. Couscous je další tradiční jídlo z drobných zrn semolinové pšenice. Couscous se podává s různými druhy zeleniny, masa nebo ryb.

Marocká polévka bissara
Marocká polévka bissara

Mezi další populární pokrmy patří harira, bohatá a vydatná marocká polévka, která je často podávána během ramadánu k přerušení půstu. Harira může obsahovat maso, červenou čočku, cizrnu, rajčata a řadu koření. Bissara je hustá polévka nebo kaše z fazolí, která se tradičně podává jako snídaně v chladnějších měsících. Bissara je velmi výživná a je často ochucena olivovým olejem, česnekem a kořením. V Maroku se běžně podává s chlebem.

Marocký masový koláč pastilla
Marocký masový koláč pastilla

Pastilla je jedním z nejrafinovanějších pokrmů marocké kuchyně. Tento sladko-slaný koláč je tradičně připravován z vrstev tenkého těsta plněného jemně kořeněným drůbežím masem, v původní receptuře se používá holubí maso. Je posypán cukrem a skořicí, což mu dodává zajímavou sladko-slanou chuť.  Zaalouk je populární marocký salát z pečených lilků. Lilky jsou pečené až do měkka, pak se rozmačkají a smíchají s olivovým olejem, česnekem, rajčaty, kořením a často i s chilli. Zaalouk se může podávat teplý nebo studený a je skvělý jako předkrm nebo jako doplněk k hlavním jídlům.

Marocké sušenky ghriba
Marocké sušenky ghriba

Zapomenout nemůžu ani na marocký mátový čaj. Ten je nejen nápojem, ale také důležitou součástí marocké kultury. Marocký čaj je silný zelený čaj s čerstvou mátou, tradičně silně sladký.

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)