Masová placka lahmacun

Lahmacun je druh tenkého a křupavého kulatého chleba, který je potřený jemnou směsí masa a zeleniny. Lahmacun je společně s pide jedním z mých nejoblíbenějších tureckých jídel.

Masová placka lahmacun

Někdy se tomuto jídlu říká turecká pizza, stejně jako jinému tureckému jídlu s názvem pide. To je však nepřesné. Dokonale připravený lahmacun má velmi tenké a křehké těsto, které se dá skoro lámat. Stejně tak náplň je velmi jemná pasta s vysokým podílem zeleniny. Na rozdíl od „pravé“ turecké pizzy pide na tradiční placce lahmacun nikdy nebude sýr.

Příprava lahmacunu

Těsto na lahmacun se vypracuje z mouky, droždí, vody a soli, poté se rozválí na tenká kolečka a potře se  směsí mletého masa, cibule, rajčat a různého koření. Peče se v tradiční peci vytápěné dřevem, čímž získá křupavou strukturu a jedinečnou chuť.

Tenká masová placka lahmacun

Pokud zamíříte do asijské části Istanbulu, zkuste se zastavit v pekárně Üsküdar Simit Taşfırın. Tento podnik se sice specializuje na výrobu tradičního pečiva simit, ale nikde jsem nejedl lepší lahmacun než právě tady. Těsto je možná jen milimetr vysoké, dokonale křupavé, náplň skvěle dochucená. Lahmacun budou sázet do pece přímo před vámi. Jeden lahmacun zde vyjde na 15 lir, tj. cca 20 Kč.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *