Midye dolma aneb plněné mušle

Midye dolma neboli plněné mušle jsou mou oblíbenou tureckou chuťovkou. Vždy jsem přemýšlel nad tím, jak se toto jídlo připravuje, až nedávno jsem zjistil, že recept je velmi jednoduchý. Při přípravě tohoto pokrmu je třeba skutečně důkladně očistit čerstvé mušle (slávky). Samostatně se připraví pikantní rýže, která je ochucená směsí koření, petrželky a cibule. Syrová slávka se velmi opatrně pootevře a mezerou se dovnitř vloží rýžová směs. Slávka se sama od sebe zavře a takto naplněná se několik minut připravuje v páře.

Midye dolma aneb plněné mušle

Výsledné jídlo je tak pevně uzavřeno v mušli. Midye dolma se prodává na kusy. Prodejci řeknete, kolik si přejete otevřít mušlí. Ten je odpočítá a jednu po druhé přímo před vámi otevře. Jednu polovinu skořápky přitom efektně zasune do druhé, vytvoří tak jakousi „lžičku“, z které se pokrm přímo jí. Před konzumací se vše ještě zakápne šťávou z čerstvě vymačkaného citrónu.

Midye dolma aneb plněné mušle

Plněné mušle jsou populární street food, takže je najdete na mnoha místech. Já si je rád dávám v restauraci Güneş Kokoreç v asijské části Istanbulu. Už jsem ale byl pozván na tuto lahůdku například při nakupování v okolí Grand bazaru. Jíst je s místními byl velký zážitek.

Jedna plněná mušle stojí 3 liry, tj. cca 4 Kč. Pokud nemáte alergii na mořské plody, určitě doporučuji midye dolma ochutnat.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *