Ostri je gruzínský guláš, proslulý velkorysým použitím pálivé červené papriky. Kousky hovězího masa se dusí s cibulí, česnekem a řadou koření, včetně koriandru, pískavice modré a pálivé červené papriky. Křehké a šťavnaté hovězí maso se dokonale snoubí s bohatým, pikantním vývarem. Ostri je pokrm, který zahřeje zevnitř, a je tak ideálním společníkem pro chladnější měsíce. K ostri se dokonale hodí tradiční gruzínský chléb, který je ideální pro nasáknutí bohaté, kořeněné omáčky.
Ostri je pokrm, který je spojován s oslavami a pospolitostí a často se objevuje na tradiční gruzínské hostině supra. Na té se často podává ve velkém hrnci, z kterého si všichni podle chuti nabírají. Ostri je před konzumací ozdobeno čerstvě nakrájenou cibulí a bylinkami.
Já jsem měl možnost tento hovězí guláš ochutnat na více místech, ale nejvíce mne zaujal v lidové hospodě v Kutaisi. Varianta, kterou zde podávali, obsahovala velké kousky libového masa, které se doslova rozpadaly na jazyku. Ostri se podávalo i na gruzínské hostině supra, která tady právě probíhala. Jedna porce zde vyšla na 12 GEL, tj. cca 100 Kč.
Druhým místem, kde mne ostri zaujalo, byla tradiční restaurace Mapshalia v Tbilisi. Ostri zde připravují z levnějších kusů masa a odřezků, velmi vzdáleně mi dokonce ochucením místní ostri připomínalo dršťkovou polévku. Jedna porce vyšla na 7 GEL, tj. cca 60 Kč.
Pokud máte rádi pikantní jídla, ostri musíte v Gruzii určitě vyzkoušet!