Pani cunzatu aneb chléb hanby


Sicilská kuchyně je neuvěřitelně rozmanitá a „pani cunzatu“ (italsky také „pane cunzato“) je toho krásným příkladem. Na první pohled vypadá jako pizza, ale jedná se spíše o „obložený chléb“.

Svůj název „chléb hanby“ získal díky tomu, že jej dříve konzumovali ti nejchudší obyvatelé Sicílie, kteří neměli na lepší a dražší jídlo. Ti trochu bohatší si chléb zpestřili kouskem ančovičky a teprve postupem času se recept dostal do současné podoby.

Základem pani cunzatu je čerstvě upečený plochý chléb z pizza těsta. Na ten jsou poté navrstveny různé ingredience, jako jsou ančovičky, sýr, rajčata, olivy a oregano. Tato jednoduchá kombinace je přitom chuťově dokonalá. Čerstvě upečený chléb křupe, cherry rajčátka jsou sladká, ančovičky dodávají naopak slanost, vše se doplňuje.

Pani cunzatu
Pani cunzatu

Já jsem pani cunzatu ochutnal v sympatickém malém podniku La Luna na okraji Katánie. Kombinace ančoviček, cherry rajčat, sýru pepato, černých oliv, sušených rajčat, olivového oleje a oregána byla nadpozemská. Stejně jako v jiných italských pokrmech jsou suroviny jednoduché, ale špičkové kvality. Výsledek je dokonalý. Velká porce zachycená na fotografii vyšla na 10 Eur.

Nestyďte se pani cunzatu ochutnat. Hanbit se nebudete.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: