Panzerotti: plněné kapsy


Panzerotti jsou oblíbeným pouličním jídlem zejména v jižní Itálii. Jedná se o malé smažené kapsy z jednoduchého těsta, které jsou plněné nejčastěji sýrem, šunkou a rajčatovou omáčkou. Narazit ale můžete i na jiné náplně.

Název panzerotti (jednotné číslo „panzerotto“) údajně pochází z italského slova „panza“, což znamená „břicho“. Jídlo prý totiž svým nafouklým tvarem připomíná právě nafouklé břicho.

Panzerotti se strouhankou plněné sýrem
Panzerotti se strouhankou plněné sýrem

Pokud jste milovníky pizzy, obrácené pizzy s názvem calzone nebo prostě jen roztaveného sýra, pak si panzerotti zamilujete. Je to rychlá a chutná svačina, kombinace křupavého smaženého těsta a ještě teplého sýra s další náplní je prostě dokonalá.

Panzerotti uvnitř
Panzerotti uvnitř

I v rámci panzerotti můžete narazit na dvě odlišné varianty – těsto se před smažením může (ale nemusí) obalit do strouhanky. Jedno malé panzerotto plněné sýrem a před smažením obalené ve strouhance vyjde na 1 Eur, já si jej rád dávám v mé oblíbené pekárně Fratelli de Paolo v Mateře.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Kromě malých panzerotti můžete narazit i na mnohem větší verze, které mohou připomínat jiné italské jídlo s názvem calzone.

Velké panzerotto
Velké panzerotto
Velké panzerotto uvnitř
Velké panzerotto uvnitř

Rozdíl panzerotti vs. calzone

Náplně panzerotti a calzone mohou být velmi podobné, ale spolehlivě je od sebe rozeznáte podle způsobu přípravy. Panzerotti se vždy smaží, calzone se naopak připravují v peci na pizzu a jsou pečené.

Jeden velký kousek panzerotto plněný sýrem, mozarellou a šunkou vyjde 1,80 Eur, zajít na něj můžete například do pekárny s podobným názvem de Palo také v Mateře.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: