Panzerotti aneb plněná kapsa


Panzerotti jsou oblíbeným pouličním jídlem zejména v jižní Itálii. Jedná se o malé smažené kapsy z jednoduchého těsta, které jsou plněné nejčastěji sýrem, šunkou a rajčatovou omáčkou. Narazit ale můžete i na jiné náplně.

Název panzerotti (jednotné číslo „panzerotto“) údajně pochází z italského slova „panza“, což znamená „břicho“. Jídlo prý totiž svým nafouklým tvarem připomíná právě nafouklé břicho.

Panzerotti se strouhankou plněné sýrem

Pokud jste milovníky pizzy, obrácené pizzy s názvem calzone nebo prostě jen roztaveného sýra, pak si panzerotti zamilujete. Je to rychlá a chutná svačina, kombinace křupavého smaženého těsta a ještě teplého sýra s další náplní je prostě dokonalá.

I v rámci panzerotti můžete narazit na dvě odlišné varianty – těsto se před smažením může (ale nemusí) obalit do strouhanky. Jedno malé panzerotto plněné sýrem a před smažením obalené ve strouhance vyjde na 1 Eur, já si jej rád dávám v mé oblíbené pekárně Fratelli de Paolo v Mateře.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Kromě malých panzerotti můžete narazit i na mnohem větší verze, které mohou připomínat jiné italské jídlo s názvem calzone.

Rozdíl panzerotti vs. calzone

Náplně panzerotti a calzone mohou být velmi podobné, ale spolehlivě je od sebe rozeznáte podle způsobu přípravy. Panzerotti se vždy smaží, calzone se naopak připravují v peci na pizzu a jsou pečené.


Jeden velký kousek panzerotto plněný sýrem, mozarellou a šunkou vyjde 1,8 Eur, zajít na něj můžete například do pekárny de Palo také v Mateře.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Dobrou chuť!