Pide: turecká pizza

Pide je ve světě známá také jako turecká pizza. Je to druh plochého chleba ve tvaru  lodičky, který se plní různými lahodnými náplněmi, jako je maso, zelenina a sýr. Před podáváním se pide nařeže na tenké plátky, které se snáze jí.

Pide
Pide

Těsto se vyrábí ze směsi mouky, droždí, vody a soli a obvykle se ručně hněte a tvaruje do dlouhého, tenkého tvaru. Na těsto se před pečením v kamenné peci nanáší různé náplně, možnosti jsou prakticky neomezené. Mezi oblíbené patří maso, například mleté hovězí, kuřecí nebo jehněčí a také zelenina, například rajčata, papriky a cibule. Oblíbenou náplní je také sýr. Existuje také kulaté pide s názvem cantık nebo pide plněné sladkými náplněmi.

✓ Tip: Rezervujte si předem vstupenky na památky a výlety v Istanbulu, ušetříte čas a vyhnete se frontám.

Příprava pide
Příprava pide

Nejlepším místem, kde pide ochutnat, jsou specializované restaurace. Jedním takovým je malý podnik Pak Pide Pizza Salonu několik stovek metrů od istanbulského Grand bazaru. Místo, kde si můžete za stolem sníst své pide, je hned vedle velké pece a jednoduché kuchyně, kde se specialita připravuje. Pánové, kteří zde tureckou pizzu vyrábí, jsou ochotní a milí. Pide zde vyšlo na 32 lir, tj. cca 45 Kč a bylo to nejlepší, jaké jsem kdy jedl. Absolutně čerstvé, připravené z kvalitních surovin, přímo před vámi vytažené z pece. Lahůdka, za kterou se do tohoto podniku stále vracím.

Dobrou chuť!

Rozdíl pide vs. lahmacun

Podélné pide je velmi podobné jinému jídlu s kulatým tvarem s názvem lahmacun. Jsou mezi nimi však výrazné rozdíly. Těsto na pide je vyšší a více podobné pizze, jako náplň se mohou použít i větší kousky masa nebo sýr. Těsto na lahmacun je velmi tenké, mezi náplněmi nikdy sýr nebude. Stejně tak náplň na lahmacun je velmi jemná s větším obsahem zeleniny, spíš podobná pastě.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: