Pişmaniye aneb turecká cukrová vata


Pişmaniye je druh turecké cukrovinky podobné naší cukrové vatě. Příprava a složení je ale výrazně odlišné. Vyrábí se smícháním mouky pražené na másle a cukru a následným roztahováním směsi do tenkých vláken. Tyto nitě se pak smotají do jemných, nadýchaných copánků. Na jazyku se doslova rozplývají.

Pişmaniye aneb turecká cukrová vata - příprava

Já měl skvělou možnost sledovat ruční přípravu pişmaniye původním způsobem. Jednalo se o těžkou a zdlouhavou práci, kterou zajišťovali hned čtyři muži. Z původně tlustých vláken se postupným roztahováním, překládáním a opětným roztahováním, vytvořily jemné copánky.

Pişmaniye aneb turecká cukrová vata - příprava

Pişmaniye si ale snadno můžete koupit balené přímo v obchodě, vyrábí jej například v Turecku známá cukrářská společnost Koska, která je proslulá svými sladkostmi lokum. V prodeji jsou i příchutě jako lískové oříšky, kakao nebo vanilka, případně si můžete koupit jedno balení s různými příchutěmi uvnitř.

Pişmaniye aneb turecká cukrová vata

Turecká cukrová vata „pişmaniye“ je podle mne  hezkým a netradičním dárkem, který můžete z Turecka někomu přivézt. Jedno balení kupované v supermarketu vyjde přibližně na 50 Kč.

Hezké mlsání!