Pişmaniye: turecká cukrová vata


Pişmaniye je druh turecké cukrovinky podobné naší cukrové vatě. Příprava a složení je ale výrazně odlišné. Vyrábí se smícháním mouky pražené na másle a cukru a následným roztahováním směsi do tenkých vláken. Tyto nitě se pak smotají do jemných, nadýchaných copánků. Na jazyku se doslova rozplývají.

Příprava pişmaniye
Příprava pişmaniye

Já měl skvělou možnost sledovat ruční přípravu pişmaniye původním způsobem. Jednalo se o těžkou a zdlouhavou práci, kterou zajišťovali hned čtyři muži. Z původně tlustých vláken se postupným roztahováním, překládáním a opětným roztahováním, vytvořily jemné copánky.

✓ Tip: Rezervujte si předem vstupenky na památky a výlety v Istanbulu, ušetříte čas a vyhnete se frontám.

Příprava pişmaniye
Příprava pişmaniye

Pişmaniye si ale snadno můžete koupit balené přímo v obchodě, vyrábí jej například v Turecku známá cukrářská společnost Koska, která je proslulá svými sladkostmi lokum. V prodeji jsou i příchutě jako lískové oříšky, kakao nebo vanilka, případně si můžete koupit jedno balení s různými příchutěmi uvnitř.

Pişmaniye
Pişmaniye

Turecká cukrová vata „pişmaniye“ je podle mne  hezkým a netradičním dárkem, který můžete z Turecka někomu přivézt. Jedno balení kupované v supermarketu vyjde přibližně na 50 Kč.

Hezké mlsání!