Pizza rustica: slaný koláč

Pizza je bezesporu jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. V Itálii, kde pizza vznikla, existuje nespočet různých druhů, vymysleli zde obrácenou pizzu calzone, mají smaženou pizzu Montanara a na některých místech v jižní Itálii jde narazit i na pizzu „rustica“.

Pizza rustica
Pizza rustica

Slovo „rustica“ znamená v italštině „venkovský“ a tato pizza rozhodně odpovídá svému názvu. Je to jednoduchá, avšak velmi vydatná pizza. Peče se v troubě v obdélníkových formách, těsto kryje nejen spodní, ale i horní stranu. Náplň tvoří nejčastěji sýr a šunka a rozhodně se s ní nešetří. I těsto je od klasické pizzy odlišné, často se používá listové. Horní část těsta se před pečením hustě propíchá špejlí, aby měla pára při pečení kudy utíkat a těsto se nepotrhalo.

Pizza rustica
Pizza rustica

Na pizzu rusticu narazíte nejčastěji na jihu Itálie, například v okolí měst Bari nebo Matera. Nikde jinde v Itálii jsem ji neviděl, ale možná budete mít štěstí a narazíte na ni i jinde. Pizza rustica se prodává na váhu, před konzumací vám ji na většině míst rádi ohřejí. Kousek zachycený na fotografii vyšel v pekárně Petronella v městečku Gravina in Puglia přibližně na 3 Eur.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

❤️ Itálie na talíři, ve sklenici i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o italské kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, italská jídla!