Pizza secca aneb suchá pizza


Itálie mne nikdy nepřestane překvapovat tím, co vše skrývá pod pojmem pizza. Ať už je to smažená pizza Montanara, pizza rustica anebo jihoitalská pizza secca.

Pizza secca je od klasické pizzy odlišná tak, jak to jen jde, připomíná spíše slané křupavé krekry pokryté tenkou vrstvou rajčatové pasty, olivového oleje a oregána.

Pizza secca
Pizza secca

Nejedná se o běžnou pizzu, ale o druh tenkého chleba zvaného „schiacciatina“. Jednoduché těsto se skládá z mouky, vody, olivového oleje, soli a přidat se může i droždí. Suroviny se spojí, rozválí na tenký plát, potřou rajčatovou pastou, oregánem, posypou solí a zalijí olivovým olejem. Poté se nakrájí na obdélníkové plátky a dá se péct.

Pizza secca
Pizza secca

Prodává se na váhu, již studená a může to být velmi jednoduchá, ale přitom chutná svačina. Dva kousky na fotografii vyšly na necelé 1 Eur. Koupil jsem ji v malé pekárně na ulici Via Gisira, okolo které jsem procházel k rybímu trhu.

Mimo Katánii není pizza secca příliš známá, já na ni nenarazil ani v Palermu nebo Taormině. Pokud pizzu seccu neznáte a narazíte na ni, ochutnejte. Jedná se o specialitu, kterou jinde nekoupíte.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: