Portugalská kuchyně je stejně bohatá a rozmanitá jako historie Portugalska. Je ovlivněna mořeplavbami a objevitelskými cestami, které formovaly zemi i její gastronomii. Jídla v Portugalsku jsou často založena na tradičních recepturách, s důrazem na čerstvé a kvalitní ingredience, zejména ryby a mořské plody.

Bacalhau, sušené a solené maso tresky, je bezpochyby nejikoničtějším portugalským jídlem. Údajně existuje přes 365 způsobů, jak ho připravit, jeden na každý den v roce. Další oblíbenou rybí specialitou je sardinha assada, grilované sardinky, obvykle podávané na chlebu s čerstvou zeleninou. Mořské plody jsou středobodem mnoha portugalských pokrmů jak dokazuje i cataplana, aromatický pokrm vařený v speciální měděné nádobě.

Cozido à Portuguesa je jídlo z různých druhů masa, klobás a zeleniny. Caldo verde, hustá zeleninová polévka s kousky klobásy chorizo, je dalším oblíbeným pokrmem, často podávaným během chladných večerů. Francesinha, specialita pocházející z Porta, je výrazný sendvič plný různých druhů masa, pokrytý sýrem, podávaný se speciální omáčkou.

Ve světě street foodu vyniká bifana, jednoduchý vepřový sendvič. Dalším populárním pokrmem je prego, hovězí steak podávaný v brioškové bulce s hořčicí a česnekem.

V oblasti sladkostí je těžké přehlédnout pastéis de nata, malé krémové koláčky, jejichž křehké listové těsto a bohatá vanilková náplň jsou symbolem portugalského cukrářství.
Portugalská kuchyně, vyznačující se svou jednoduchostí a současně bohatou chutí, je skutečným odrazem země a jejího dědictví. Její pokrmy, ať už založené na rybách, masu nebo sladkostech, jsou výsledkem století prolínání kultur a kulinářského mistrovství.
(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)