Portugalská kuchyně

Portugalská kuchyně je stejně bohatá a rozmanitá jako historie Portugalska. Je ovlivněna mořeplavbami a objevitelskými cestami, které formovaly zemi i její gastronomii. Jídla v Portugalsku jsou často založena na tradičních recepturách, s důrazem na čerstvé a kvalitní ingredience, zejména ryby a mořské plody.

Portugalské cachorrinho
Portugalské cachorrinho

Bacalhau, sušené a solené maso tresky, je bezpochyby nejikoničtějším portugalským jídlem. Údajně existuje přes 365 způsobů, jak ho připravit, jeden na každý den v roce. Další oblíbenou rybí specialitou je sardinha assada, grilované sardinky, obvykle podávané na chlebu s čerstvou zeleninou. Mořské plody jsou středobodem mnoha portugalských pokrmů jak dokazuje i cataplana, aromatický pokrm vařený v speciální měděné nádobě.

Sušená a solená treska
Sušená a solená treska

Cozido à Portuguesa je jídlo z různých druhů masa, klobás a zeleniny. Caldo verde, hustá zeleninová polévka s kousky klobásy chorizo, je dalším oblíbeným pokrmem, často podávaným během chladných večerů. Francesinha, specialita pocházející z Porta, je výrazný sendvič plný různých druhů masa, pokrytý sýrem, podávaný se speciální omáčkou.

Portugalská francesinha
Portugalská francesinha

Ve světě street foodu vyniká bifana, jednoduchý vepřový sendvič. Dalším populárním pokrmem je prego, hovězí steak podávaný v brioškové bulce s hořčicí a česnekem.

Portugalský sendvič bifana
Portugalský sendvič bifana

V oblasti sladkostí je těžké přehlédnout pastéis de nata, malé krémové koláčky, jejichž křehké listové těsto a bohatá vanilková náplň jsou symbolem portugalského cukrářství.

Portugalská kuchyně, vyznačující se svou jednoduchostí a současně bohatou chutí, je skutečným odrazem země a jejího dědictví. Její pokrmy, ať už založené na rybách, masu nebo sladkostech, jsou výsledkem století prolínání kultur a kulinářského mistrovství.

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *