Preclík: křupavá historická pochoutka


Preclík, německy „Brezel“, je druh pečiva, který je běžně spojován s Německem, ale je hojně rozšířen i v jiných zemích včetně Švýcarska nebo Francie.

Preclíky mohou mít různé velikosti, od malých a svačinových až po skutečně velké, z kterých se může najíst i více lidí. Často se vyznačují tvarem stočeného uzlu s tlustým „tělem“ a tenčími „rameny“ a lesklým hnědým povrchem, který je obvykle posypán hrubou solí. Vnitřek je obvykle měkký. V některých regionech sousedících s Německem se preclíky krájejí vodorovně a podávají se s máslem (tzv. „butterbrezel“). Klasické preclíky jsou také nejčastějším zástupcem louhovaného pečiva „laugenbrezel“. Louhování dodává preclíkům charakteristickou barvu, chuť a strukturu.

Ve Švýcarsku si preclíky často vychutnávají jako svačinu a najdete je v pekárnách nebo supermarketech. Jeden kus tohoto pečiva zde vyjde na 1,20 CHF, tj. cca 30 Kč.

Preclík
Preclík

Preclík zřejmě pochází z raného středověku, pravděpodobně z klášterů na území dnešní Itálie nebo jižního Německa. O jeho původu kolují různé legendy. Podle jedné z nich je vymyslel mnich, který tvarem preclíku znázorňoval ruce křížící se na hrudi při modlitbě a dával je dětem jako odměnu za to, že se naučily modlitby.

V Německu a Švýcarsku je často preclík spojován s postní dobou a Velikonocemi. Dnes jsou preclíky známé a oblíbené daleko za hranicemi těchto regionů a vyrábějí se v různých podobách, od měkkých po tvrdé, od slaných po sladké.

Dobrou chuť!