Řecká kuchyně je nádherným ztvárněním středomořské gastronomie, známé svou jednoduchostí a využitím kvalitních surovin. Základem je čerstvá zelenina, olivový olej, ryby, mořské plody, sýry a bylinky. Řecká kuchyně je nejen lahodná, ale také zdravá a je jedním z pilířů takzvané středomořské diety.

Jedním z nejznámějších řeckých pokrmů je bezpochyby musaka, vrstvený zapékaný pokrm s lilkem, mletým masem a bešamelem. Dalším klenotem jsou souvlaki, kousky grilovaného masa servírované na špízu nebo v pita chlebu, často doplněné zeleninou a tzatziki. Tzatziki je pak osvěžující jogurtový dip s okurkou a česnekem, který je nezbytným doplňkem mnoha jídel. Slavný řecký salát je složen z rajčat, okurek, paprik, cibule, oliv a řeckého sýru feta.

Zmínit musím i řecký gyros, maso podávané v pita chlebu s tzatziki, zeleninou a často i hranolkami. Spanakopita je slaný koláč plněný špenátem a sýrem feta. Dolmades jsou závitky z vinných listů, obvykle plněné rýží a bylinkami, někdy s přídavkem mletého masa. Velmi podobné jídlo lze nalézt i v arménské kuchyni pod názvem dolma. Pastitsio je vrstvený zapékaný pokrm, který naopak připomíná italské lasagne.

Baklava je dezert s ořechy a medem, který je populární nejen v řecké, ale například i v turecké kuchyni. Loukoumades jsou malé koblížky posypané medem a ořechy, ke kterým se skvěle hodí frappé. Populární je galaktoboureko, sladká pochoutka z křehkého filo těsta. Káva má v Řecku také své specifické místo, s typickým způsobem přípravy podobným turecké kávě.

Každé z těchto jídel odráží hloubku a rozmanitost řecké kulinářské kultury, která je stejně bohatá a různorodá jako historie a geografie této země. Řecká kuchyně nabízí nepřeberné množství chutí a vůní, které jsou typické pro středomořský způsob života.
(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)