Rugelach aneb čokoládový rohlík


Rugelach je oblíbené židovské sladké pečivo, nejčastěji plněné čokoládou. Náplní ale můžou být i ořechy, skořice, mák nebo ovocné marmelády. Vždy se ale plát těsta potře náplní a poté sroluje do tvaru rohlíku a upeče. Je dostupná i varianta, kdy se v těstu nepoužívá mléko, takovýto rugelach je pak možné konzumovat i s masem a dodržet košer pravidla.

Rugelach - čokoládový rohlík

V jazyce jidiš údajně základ slova rugelach vyjadřuje „zákrut“, ale také „roh“. Já ve slově rugelach vidím i podobnost s českým označením pro rohlík, možná je to i blízkostí Polska, odkud tato sladkost pochází. V Jeruzalémě je možné na rugelach narazit ve Starém Městě doslova kdekoliv, má jej v nabídce prakticky každý pouliční prodejce pečiva.

Rugelach - mini verze
Existují i malé varianty rohlíčků rugelach – pro ty jsem se rozhodl já. Balení po 12 kusech, které pekař právě vytáhl z trouby, jsem koupil za 15 šekelů (tj. cca 100 Kč) v jedné z malých pekáren. A jak rugelach chutná? Jedná se o poměrně hutné a vydatné pečivo, čokoládová náplň dobře funguje s těstěm a sezamovými semínky. Jeden rohlíček bylo možné sníst na dvě, tři sousta. Rugelach rozhodně doporučuji k vyzkoušení.