Rugelach je oblíbené židovské sladké pečivo, nejčastěji plněné čokoládou. Náplní ale můžou být i ořechy, skořice, mák nebo ovocné marmelády. Vždy se ale plát těsta potře náplní a poté sroluje do tvaru rohlíku a upeče. Je dostupná i varianta, kdy se v těstu nepoužívá mléko, takovýto rugelach je pak možné konzumovat i s masem a dodržet košer pravidla.
V jazyce jidiš údajně základ slova rugelach vyjadřuje „zákrut“, ale také „roh“. Já ve slově rugelach vidím i podobnost s českým označením pro rohlík, možná je to i blízkostí Polska, odkud tato sladkost pochází. V Jeruzalémě je možné na rugelach narazit ve Starém Městě doslova kdekoliv, má jej v nabídce prakticky každý pouliční prodejce pečiva.
Existují i malé varianty rohlíčků rugelach – pro ty jsem se rozhodl já. Balení po 12 kusech, které pekař právě vytáhl z trouby, jsem koupil za 15 šekelů (tj. cca 100 Kč) v jedné z malých pekáren. A jak rugelach chutná? Jedná se o poměrně hutné a vydatné pečivo, čokoládová náplň dobře funguje s těstěm a sezamovými semínky. Jeden rohlíček bylo možné sníst na dvě, tři sousta. Rugelach rozhodně doporučuji k vyzkoušení.
2 komentáře
Díky za lákavé tipy. Připojíte, prosím, také recepty? 🙂
Dobrý den,
děkuji, jsem rád, že se líbí.
Svůj recept bohužel nemám, píšu o tom, co jsem ochutnal na cestách. Recept ale najdete například zde:
https://www.eater.com/2016/10/29/13371704/breads-bakery-rugelach-recipe
Je od izraelského pekaře jménem Uri Scheft z jeho kuchařky „Breaking Breads: A New World of Israeli Baking“, která vypadá hodně autenticky a zajímavě.
Případně když zadáte do Google „rugelach recipe“, dostanete na výběr více možností. V tomto případě je ale třeba více vybírat i vizuálně podle vzhledu, ne každý recept, který je označený jako rugelach, odpovídá. Vše pak přeložíte například překladačem https://translate.google.com.
Ať se čokoládový rohlík povede, je to delikátní záležitost! 🙂