Şalgam aneb nápoj z fermentované černé mrkve


Şalgam je v Turecku mimořádně oblíbený nealkoholický nápoj. Vyrábí se kvašením černé mrkve, červené řepy a tuřínu ve směsi vody a koření. Proces kvašení trvá několik týdnů a výsledkem je nápoj skutečně neobvyklé chuti.

Şalgam se podává chlazený, často se pije k jídlu. Podle některých výzkumů se předpokládá, že má zdraví prospěšné účinky, navíc prý dokáže snižovat vliv stravy s vysokým obsahem cukrů a tuků (jako je ta turecká). Další zdroje uvádí, že má pozitivní vliv na kocovinu.

Şalgam aneb nápoj z fermentované černé mrkve

Şalgam je v Turecku stejně populární jako jogurtový nápoj ayran. V městě Adana se každý rok druhou sobotu v prosinci koná festival „Adana Kebap and Şalgam“. Pokud rádí zkoušíte něco nového, zkuste i tento nápoj. Ale pozor, doporučuji koupit pouze jednu láhev a teprve poté případně přikupovat další. Şalgam má totiž skutečně hodně nezvyklou chuť.

Tip na ubytování v Istanbulu
100 % doporučuji hotel Mest přímo v centru Istanbulu. Hotel je elegantně opravený, snídaně jsou neuvěřitelné a výhled nádherný. Naposled jsem zde bydlel na podzim 2022 a určitě se zase vrátím.