Sarde a beccafico jsou další specialitou Sicílie. Jedná se o sardinky, které jsou očistěné a poté naplněné směsí strouhanky, česneku, petrželky, hrozinek a piniových oříšků. Před pečením se sardinky i s náplní srolují a propíchnou párátkem. Sardinky chutnají příjemně sladce, dominantním kořením je bobkový list.
Na Sicílii se takto upravené sardinky konzumují jako slavnostnější předkrm, případně přímo jako hlavní jídlo. Stejně jako u jiných jídel se i zde používá několik odlišných receptur nazvaných podle měst, kde vznikly. Mimo základní úpravy sardinek tak můžete ochutnat například variantu z města Messina, která obsahuje kapary, z Katánie, která obsahuje sýr nebo si můžete dát sardinkový špíz, v kterém se na jehlu střídavě napichuje plněná sardinka, bobkový list a plátek cibule.
Na plněné sardinky narazíte v restauracích, ale mnohem častěji na trzích. Dva kusy sardinek vyšly na historickém trhu del Capo nebo na historickém trhu Ballarò shodně na 1 euro.
Dobrou chuť!