Sicilská caponata


Caponata je delikátní sicilský pokrm ze zeleniny. Nemá jeden jediný recept, údajně je jich známo přes 30. Můžete ji tak ochutnat na mnoho způsobů. Caponata může sloužit stejně dobře jako předkrm, tak i jako příloha k hlavnímu jídlu. Podává se teplá, ale i studená; někteří říkají, že nejlepší je dva dny uleželá.

Caponata

Základem caponaty je vždy lilek, ke kterému se přidávají rajčata a další zelenina, jako je například celer nebo cibule. Sicilská caponata je velmi podobná francouzskému ratatouille, avšak oproti němu caponata obsahuje olivy, kapary a ocet.

Historie caponaty sahá až do 18. století. Její název původně označoval jídlo, které obsahovalo rybu z čeledi tuňáků – del capone. Jenže chudí si drahou rybu nemohli dovolit a tak ji nahradili levnějším lilkem. A tak se zrodila caponata v podobě, v jaké ji známe dnes. Caponata je i ostatně i nyní v některých receptech připravována i s kostičkami rybího masa – například mečouna.

Já caponatu v Palermu ochutnal v restauraci Al Vecchio Club Rosanero, kde byla neskutečná. Lilek byl skvěle připraven, nebyl hořký, chutě byly krásně propojené. Jedna porce zde vyšla na 4 Eur. Caponata, za kterou bych se moc rád vrátil.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *