Sicilská kuchyně


Sicilská kuchyně je ztělesněním bohaté a rozmanité kulturní historie Sicílie. Ovlivněna řeckou, arabskou, normanskou a španělskou kulturou, je tato kuchyně slavná pro své chutné a barevné pokrmy, které jsou připravovány z čerstvých místních surovin.

Špičaté sicilské arancini z východu ostrova
Špičaté sicilské arancini z východu ostrova

Jedním z nejznámějších pokrmů sicilské kuchyně jsou arancini. Tyto smažené rýžové koule, často plněné ragú, mozzarellou nebo jinými ingrediencemi, jsou oblíbenou sicilskou pochoutkou. Dalším významným jídlem je caponata, excelentní pokrm z pečeného lilku, které se podává jako předkrm. Pasta alla Norma, jmenována po slavné opeře Vincenza Belliniho, je dalším oblíbeným sicilským pokrmem. Tyto těstoviny typu maccheroni nebo rigatoni jsou podávány s lilkem.

Parmigiana, zapečený lilek se sýrem po sicilsku
Parmigiana, zapečený lilek se sýrem po sicilsku

Mimo tyto pokrmy, sicilská kuchyně je také známá svými mořskými specialitami. Pasta con le sarde, těstoviny se sardinkami, jsou klasickým příkladem, jak sicilská kuchyně dokáže spojit jednoduchost s vynikající chutí. Sardinky jsou smíchány s těstovinami, divokým fenyklem, piniovými semínky, rozinkami a protože Sicílie bývala chudou zemí, místo parmazánu často dostanete k ochucení strouhanku.

Sicilské víno Sul Vulcano z vinařství Donnafugata
Sicilské víno Sul Vulcano z vinařství Donnafugata

Sicilské dezerty a sladkosti jsou stejně pestré a unikátní jako její hlavní jídla. Cannoli, trubičky z křupavého smaženého těsta plněné sladkým ricottovým krémem, jsou pravděpodobně nejznámější sicilskou sladkostí. Dalším oblíbeným dezertem je cassata Siciliana, bohatý a barevný dort z ricotty, marcipánu a kandovaného ovoce, který odráží arabský vliv na sicilskou gastronomii.

Cannoli, nejslavnější sicilský dezert
Cannoli, nejslavnější sicilský dezert

Sicilská kuchyně je stejně dynamická a rozmanitá jako samotný ostrov. Je skvělá a nebojím se přiznat, že v rámci italské kuchyně je moje nejoblíbenější.

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *