Sicilská kuchyně je ztělesněním bohaté a rozmanité kulturní historie Sicílie. Ovlivněna řeckou, arabskou, normanskou a španělskou kulturou, je tato kuchyně slavná pro své chutné a barevné pokrmy, které jsou připravovány z čerstvých místních surovin.

Jedním z nejznámějších pokrmů sicilské kuchyně jsou arancini. Tyto smažené rýžové koule, často plněné ragú, mozzarellou nebo jinými ingrediencemi, jsou oblíbenou sicilskou pochoutkou. Dalším významným jídlem je caponata, excelentní pokrm z pečeného lilku, které se podává jako předkrm. Pasta alla Norma, jmenována po slavné opeře Vincenza Belliniho, je dalším oblíbeným sicilským pokrmem. Tyto těstoviny typu maccheroni nebo rigatoni jsou podávány s lilkem.

Mimo tyto pokrmy, sicilská kuchyně je také známá svými mořskými specialitami. Pasta con le sarde, těstoviny se sardinkami, jsou klasickým příkladem, jak sicilská kuchyně dokáže spojit jednoduchost s vynikající chutí. Sardinky jsou smíchány s těstovinami, divokým fenyklem, piniovými semínky, rozinkami a protože Sicílie bývala chudou zemí, místo parmazánu často dostanete k ochucení strouhanku.

Sicilské dezerty a sladkosti jsou stejně pestré a unikátní jako její hlavní jídla. Cannoli, trubičky z křupavého smaženého těsta plněné sladkým ricottovým krémem, jsou pravděpodobně nejznámější sicilskou sladkostí. Dalším oblíbeným dezertem je cassata Siciliana, bohatý a barevný dort z ricotty, marcipánu a kandovaného ovoce, který odráží arabský vliv na sicilskou gastronomii.

Sicilská kuchyně je stejně dynamická a rozmanitá jako samotný ostrov. Je skvělá a nebojím se přiznat, že v rámci italské kuchyně je moje nejoblíbenější.
(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)