Španělská kuchyně


Španělská kuchyně je živým odrazem bohaté kultury a historie Španělska. Regionální speciality se sice výrazně liší, existuje ale několik jídel, která jsou známá po celém světě.

Paella, pocházející z Valencie, je pravděpodobně nejznámějším španělským pokrmem. Jedná se o rýžový pokrm s bohatou škálou přísad – od mořských plodů až po králíka. Známou španělskou studenou polévkou je gazpacho, která se připravuje z rajčat a papriky.

Španělská klobása chorizo
Španělská klobása chorizo

Tapas, další ikonický prvek španělské kuchyně, jsou malé porce jídel, které se podávají jako předkrm nebo snack. Rozmanitost tapas je neuvěřitelná, tapas může být takřka cokoliv od oliv a nakrájených sýrů až po jídla jako jsou „patatas bravas“ (pečené brambory) nebo „gambas al ajillo“ (krevety v česnekovém oleji). V Baskicku jsou naopak populární pintxos, jídlo podobné tapas, ale obvykle mnohem sofistikovanější.

Španělské tapas se zaměřením na ryby a olivy
Španělské tapas se zaměřením na ryby a olivy

Španělská kuchyně také zahrnuje rozmanité sušené šunky a salámy. Jamón ibérico je nejvyšší třída španělské sušené šunky. Nezapomenutelnou chuť mají také španělské sýry, jako je například manchego, tvrdý sýr z ovčího mléka. Vedle těchto tradičních pokrmů je španělská kuchyně známá i svými sladkostmi, jako jsou churros.

Španělské churros
Španělské churros

Každý z těchto pokrmů představuje unikátní chuť a tradici španělské kuchyně, která je známá svou schopností kombinovat jednoduché, kvalitní suroviny do nezapomenutelných kulinářských zážitků.

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *