Španělská kuchyně je živým odrazem bohaté kultury a historie Španělska. Regionální speciality se sice výrazně liší, existuje ale několik jídel, která jsou známá po celém světě.
Paella, pocházející z Valencie, je pravděpodobně nejznámějším španělským pokrmem. Jedná se o rýžový pokrm s bohatou škálou přísad – od mořských plodů až po králíka. Známou španělskou studenou polévkou je gazpacho, která se připravuje z rajčat a papriky.

Tapas, další ikonický prvek španělské kuchyně, jsou malé porce jídel, které se podávají jako předkrm nebo snack. Rozmanitost tapas je neuvěřitelná, tapas může být takřka cokoliv od oliv a nakrájených sýrů až po jídla jako jsou „patatas bravas“ (pečené brambory) nebo „gambas al ajillo“ (krevety v česnekovém oleji). V Baskicku jsou naopak populární pintxos, jídlo podobné tapas, ale obvykle mnohem sofistikovanější.

Španělská kuchyně také zahrnuje rozmanité sušené šunky a salámy. Jamón ibérico je nejvyšší třída španělské sušené šunky. Nezapomenutelnou chuť mají také španělské sýry, jako je například manchego, tvrdý sýr z ovčího mléka. Vedle těchto tradičních pokrmů je španělská kuchyně známá i svými sladkostmi, jako jsou churros.

Každý z těchto pokrmů představuje unikátní chuť a tradici španělské kuchyně, která je známá svou schopností kombinovat jednoduché, kvalitní suroviny do nezapomenutelných kulinářských zážitků.
(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)