Švýcarská kuchyně


Švýcarská kuchyně je výrazně ovlivněná svými sousedy – Francií, Itálií a Německem. Jednou z nejvýznamnějších švýcarských specialit je fondue.  Toto klasické jídlo je v podstatě roztavený sýr ve speciální nádobě (tzv. „caquelon“), do kterého se namáčí kousky pečiva. Toto jídlo je nejen chutné, ale také symbolizuje společenský aspekt švýcarské kultury, kdy se lidé sejdou a sdílejí jídlo společně.

Švýcarské pečivo silserkranz
Švýcarské pečivo silserkranz

Další ikonickou pochoutkou je rösti, jednoduchý pokrm z nastrouhaných a opékaných brambor. Původně bylo rösti servírováno jako snídaně pro farmáře v kantonu Bern, ale dnes je to oblíbená příloha po celé zemi. Dalším z tradičních jídel je raclette, což je roztavený sýr podávaný s bramborami, kyselými okurkami a cibulí.

Švýcarský hruškový chléb
Švýcarský hruškový chléb

Země je také známá svými vynikajícími švýcarskými sýry jako jsou gruyère, emmental nebo appenzeller, které se používají v mnoha tradičních jídlech a jsou ceněny po celém světě pro svou jedinečnou chuť a vysokou kvalitu.

Švýcarské pečivo schoggiweggli
Švýcarské pečivo schoggiweggli

Nezapomenutelnou částí švýcarské kulinářské scény jsou také švýcarské čokolády, které jsou známé po celém světě pro svou vynikající kvalitu a rozmanitost příchutí.

Švýcarská kuchyně je mnohem více než jen čokoláda a sýrové fondue!

(Článek je rozpracován, bude doplněn a rozšířen.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *