Tantuni: pikantní hovězí na bavlněném oleji

Tantuni je specialitou pocházející z tureckého města Mersin. Jedná se o druh wrapu, který se připravuje z tenkých kořeněných plátků hovězího masa a různých druhů zeleniny, vše je zabaleno v teplé, chlebové placce lavaš.

Tantuni
Tantuni

Maso používané v tantuni se obvykle připravuje se směsí výrazného koření a bylinek. Plátky hovězího masa jsou uvařené předem a před servírováním se krátce osmaží na speciální velké pánvi na bavlníkovém oleji, což masu dodá nezvyklou, ale skvělou chuť. Poté se zabalí do teplé chlebové placky spolu se zeleninou, jako jsou rajčata, cibule, listová petržel nebo salát.

✓ Tip: Rezervujte si předem vstupenky na památky a výlety v Turecku, ušetříte čas a vyhnete se frontám.

Příprava tantuni
Příprava tantuni

Jako doplněk se k tantuni přidává skutečně hodně pálivá paprička a kousek citrónu.

Tantuni uvnitř
Tantuni uvnitř

Tantuni jsem objevil teprve na podzim 2022 a od té doby na něj nedám dopustit. Maso připravené na oleji z bavlny chutná netradičně a zajímavě. Celá směs je skvěle okořeněná, samotná chlebová placka se před podáváním také krátce ohřeje na pánvi. Já si tantuni rád dávám v bistru Tantunihan v centru Istanbulu. Jedna porce zde vyjde na 50 lir, tj. cca 70 Kč.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: