Samboseh: typický íránský street food

Samboseh (سمبوسه) je oblíbený íránský street food. Chlebová placka je naplněna bramborovou směsí, kořením, někdy i zeleninou nebo čočkou. Poté se složí do trojúhelníkového tvaru a usmaží dozlatova.

Samboseh pochází původně z Perského zálivu a jižních oblastí Íránu, kde je vliv arabské a indické kuchyně velmi patrný. Samboseh je íránskou variantou známější indické samosy. Do Íránu se tento pokrm dostal pravděpodobně prostřednictvím obchodních cest.

Samboseh: typický íránský street food.
Samboseh: typický íránský street food.

Samboseh se připravuje z tenké chlebové placky, které se plní různými náplněmi. Náplň nejčastější tvoří:

  • brambory (vařené a nakrájené nebo rozmačkané)
  • cibule
  • česnek
  • čerstvý koriandr a petržel
  • koření (kurkuma, kmín, chilli, pepř)
  • mleté maso (hovězí nebo jehněčí; v mnoha případech se však samboseh připravuje jako vegetariánský pokrm bez masa)

Chlebová placka se naplní směsí a pečlivě se zabalí. Samboseh se následně smaží v oleji dozlatova.

Samboseh: typický íránský street food.
Samboseh: typický íránský street food.

Hotové samboseh se tradičně podávají horké, ihned po usmažení. Často se servírují s omáčkami. Samboseh představuje autentický íránský street food, jeho příprava je rychlá, je levný a zasytí.

Samboseh: základem náplně jsou ochucené brambory a cibule.
Samboseh: základem náplně jsou ochucené brambory a cibule.

Já si s chutí dal samboseh po návratu z celodenním výletu do nádherné íránské vesnice Abyaneh.

Samboseh splnil přesně to, co jsem očekával: vegetariánská náplň byla skvěle ochucená a mírně pikantní, těsto bylo křupavé, jídlo bylo hotové rychle a bylo velmí levné. Jeden obrovský samboseh mne vyšel v Isfahánu na 200 000 IRR (6 Kč). Jen toho oleje by v samboseh mohlo být trochu méně 😇

Dobrou chuť!