Samboseh (سمبوسه) je oblíbený íránský street food. Chlebová placka je naplněna bramborovou směsí, kořením, někdy i zeleninou nebo čočkou. Poté se složí do trojúhelníkového tvaru a usmaží dozlatova.
Samboseh pochází původně z Perského zálivu a jižních oblastí Íránu, kde je vliv arabské a indické kuchyně velmi patrný. Samboseh je íránskou variantou známější indické samosy. Do Íránu se tento pokrm dostal pravděpodobně prostřednictvím obchodních cest.

Samboseh se připravuje z tenké chlebové placky, které se plní různými náplněmi. Náplň nejčastější tvoří:
- brambory (vařené a nakrájené nebo rozmačkané)
- cibule
- česnek
- čerstvý koriandr a petržel
- koření (kurkuma, kmín, chilli, pepř)
- mleté maso (hovězí nebo jehněčí; v mnoha případech se však samboseh připravuje jako vegetariánský pokrm bez masa)
Chlebová placka se naplní směsí a pečlivě se zabalí. Samboseh se následně smaží v oleji dozlatova.

Hotové samboseh se tradičně podávají horké, ihned po usmažení. Často se servírují s omáčkami. Samboseh představuje autentický íránský street food, jeho příprava je rychlá, je levný a zasytí.

Já si s chutí dal samboseh po návratu z celodenním výletu do nádherné íránské vesnice Abyaneh.
Samboseh splnil přesně to, co jsem očekával: vegetariánská náplň byla skvěle ochucená a mírně pikantní, těsto bylo křupavé, jídlo bylo hotové rychle a bylo velmí levné. Jeden obrovský samboseh mne vyšel v Isfahánu na 200 000 IRR (6 Kč). Jen toho oleje by v samboseh mohlo být trochu méně 😇
Dobrou chuť!