Co ochutnat v Irsku: typické irské jídlo a speciality

Irská kuchyně je známá svými vydatnými a sytými jídly, která často obsahují maso, brambory a zeleninu. Celosvětově proslavené je Irsko díky pivu Guinness a irské whisky. V Dublinu je oblíbená čtvrť Temple Bar se svými malebnými hospodami.

Co ochutnat v Irsku:

  1. Irish Stew. Tradiční irský guláš z masa, brambor, cibule a mrkve. Tento pokrm je oblíbený po celém Irsku, je považován za irské národní jídlo.
  2. Boxty. Bramborové placky, které se často podávají jako příloha. Boxty jsou nedílnou součástí irské kuchyně a jsou oblíbené zejména v západním Irsku.
  3. Soda Bread. Chléb připravený z mouky, jedlé sody, soli a podmáslí. Soda Bread je základním pečivem irské kuchyně a často se podává k polévkám a gulášům. Strukturou je velmi odlišný od kváskového chleba.
  4. Colcannon. Bramborová kaše s kapustou nebo zelím. Colcannon je tradiční irské jídlo, které je velmi oblíbené.
  5. Coddle. Coddle je spojován zejména s hlavním městem Irska, Dublinem. Často se připravuje, aby se spotřebovaly zbytky. Tento vydatný pokrm byl oblíbený mezi dělnickou třídou v 19. a začátkem 20. století.
  6. Black Pudding. Krvavá tlačenka z vepřové krve, tuku a ovesných vloček. Black Pudding je nedílnou součástí irské snídaně a je oblíbený v celém Irsku.
  7. Shepherd’s Pie. Zapečené mleté maso s bramborovou kaší. Shepherd’s Pie je oblíbený po celém Irsku, často se podává v hospodách.
  8. Bacon and Cabbage. Vařená šunka s kapustou a bramborami. Bacon and Cabbage je tradiční irské jídlo, které se často podává na svatého Patrika.
  9. Irish Coffee. Kávový nápoj s irskou whiskey, cukrem a šlehačkou. Irish Coffee byl poprvé vytvořen na letišti v Limericku a stal se populárním nápojem po celém světě.
  10. Pivo Guinness. Tmavé pivo s charakteristickou chutí a krémovou pěnou. Guinness je nejznámější irské pivo, je nedílnou součástí irské kultury.
  11. Barmbrack. Sladký ovocný chléb s rozinkami a hrozinkami, často podávaný na Halloween. Barmbrack je tradiční irský pokrm spojený s oslavami svátků.
  12. Irish Cream. Likér z irské whiskey, smetany a čokolády. Irish Cream, jako například Baileys, je oblíbený typ alkoholu, často se používá v dezertech.
  13. Potato Farls. Placky z bramborového těsta, často podávané k snídani. Potato Farls jsou oblíbené zejména v Severním Irsku.
  14. Seafood Chowder. Krémová polévka z mořských plodů, zeleniny a smetany. Irsko je známé svými čerstvými mořskými plody a Seafood Chowder je oblíbeným pokrmem podél irského pobřeží.
  15. Irská whiskey. Je známá svou jemnou a hladkou chutí. Irsko je jedním z největších producentů whiskey na světě a má dlouhou historii výroby tohoto nápoje.
  16. Yellowman. Irské cukroví z hnědého cukru a másla. Yellowman je tradiční sladkost, která pochází z hrabství Antrim v Severním Irsku.
  17. Dulse. Jedlá mořská řasa, která se často suší a prodává jako snack. Dulse je populární zejména v přímořských oblastech Irska.
  18. Drisheen. Drisheen je lokální specialita hrabství Cork a je považován za acquired taste (chuť, kterou si člověk musí osvojit). I v tomto jídle je totiž hlavní složkou kravská, vepřová nebo ovčí krev.
  19. Champ. Bramborová kaše s jarní cibulkou a máslem. Champ je tradiční příloha, která pochází z oblasti Ulster v Severním Irsku.
  20. Irish Apple Tart. Jablečný koláč s krémovou náplní a drobenkou. Jablka jsou běžně pěstovaným ovocem v Irsku, jablečné koláče jsou oblíbeným dezertem po celé zemi.

Užijte si irské jídlo!