Co ochutnat v Gruzii: typické gruzínské jídlo a speciality

Rozmanitá gruzínská kuchyně nabídne mnoho pokrmů, v kterých se mísí vlivy Evropy a Asie. Nejznámějším tradičním gruzínským jídlem je pravděpodobně chačapuri, chléb plněný sýrem a šťavnaté masové knedlíčky chinkali. Pkhali je slavný předkrm ze zeleniny a pasty z vlašských ořechů. Chuť na sladké pak zažene čurčchela. Zapomenout není možné na excelentní gruzínské víno.

Co ochutnat v Gruzii:

  • Chačapuri. Tradiční gruzínské pečivo plněné sýrem, populární po celé zemi jako rychlé občerstvení nebo příloha k hlavnímu jídlu.
  • Chinkali. Masové knedlíčky vařené ve vodě, typické pro gruzínskou kuchyni a podávané jako hlavní chod.
  • Mcvadi. Grilované marinované maso, nejčastěji vepřové nebo jehněčí, oblíbené jako pouliční jídlo nebo při zahradních slavnostech.
  • Lobio. Fazolová polévka nebo dip, často podávaná s chlebem, rozšířená po celé Gruzii.
  • Soko kecze. Houbové jídlo, často připravované s cibulí a kořením, oblíbené jako příloha nebo samostatný pokrm.
  • Kupati. Grilované klobásky plněné mletým masem a kořením, typické pro gruzínskou kuchyni.
  • Čurčchela. Tradiční gruzínská sladkost z ořechů navlečených na provázku a namočených do zahuštěného ovocného džusu.
  • Sulguni. Polotvrdý slaný sýr, často používaný do chačapuri nebo jako samostatný pokrm.
  • Chakhokhbili. Dušené kuře s rajčaty, cibulí a kořením, populární hlavní jídlo v Gruzii.
  • Tkemali. Omáčka ze švestek, často používaná k dochucení masa nebo jako dip.
  • Pkhali. Pasta z vlašských ořechů a různých druhů zeleniny, oblíbená jako studený předkrm.
  • Kharcho. Hustá polévka z masa, vlašských ořechů a koření, typická pro gruzínskou kuchyni.
  • Shotis puri. Tradiční gruzínský chléb pečený na stěnách hliněné pece, neodmyslitelná součást gruzínské kuchyně.
  • Elarji. Kukuřičná kaše s sulguni sýrem, typická pro region Samegrelo v západní Gruzii.
  • Ghomi. Kukuřičná kaše podobná italské polentě, často podávaná jako příloha.
  • Nadughi. Sýrová pasta z ricotty a máty, používaná například jako náplň knedlíčků chinkali.
  • Pelamushi. Dezert z hroznového moštu a kukuřičné mouky, podobný pudingu.
  • Tklapi. Sušené ovocné placky, nejčastěji ze švestek nebo hroznů, používané jako základ pro omáčky nebo samostatná svačina.
  • Sacebeli. Gruzínská omáčka z rajčat, cibule a koření, používaná k dochucení mnoha jídel.
  • Tarkhuna. Nealkoholický nápoj z estragonu, populární osvěžující limonáda v Gruzii. Limonáda má výrazně zelenou barvu.

Užijte si gruzínské jídlo!