Co ochutnat v Česku: typické české jídlo a speciality

Česká kuchyně je známá masovými jídly s hustými omáčkami. Odráží se v ní různorodé gastronomické vlivy okolních zemí, především rakouské a maďarské kuchyně, ale inspiraci čerpá i z dalších sousedních států. Přesto si zachovává svůj osobitý ráz a nabízí řadu pokrmů, které jinde nenajdete.

České národní jídlo: svíčková na smetaně, houskový a karlovarský knedlík, šlehačka, brusinky.
České národní jídlo: svíčková na smetaně, houskový a karlovarský knedlík, šlehačka, brusinky.

Českou kuchyni charakterizuje použití kvalitních lokálních surovin, jako je maso (především vepřové a hovězí), brambory, široká paleta zeleniny (zelí, kořenová zelenina), houby, smetana, vejce, mouka a kváskový chléb. Významnou roli hrají omáčky a knedlíky jako příloha. Mnoho tradičních pokrmů má venkovský původ a odráží historii země, kdy bylo třeba zasytit těžce pracující lid.

❤️ Svíčková nebo guláš? To už znáte nazpaměť! Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu zajímavosti o turecké, kyrgyzské nebo britské kuchyni.

Typické české jídlo

Mezi typická česká jídla, která si získala oblibu nejen u místních, ale i u zahraničních návštěvníků, patří především ty pokrmy, které vycházejí z tradičních receptur a používají lokální suroviny.

Typické české jídlo: bramborový knedlík plněný uzeným žebrem s červeným zelím.
Typické české jídlo: bramborový knedlík plněný uzeným žebrem s červeným zelím.

Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších českých jídel je bezesporu svíčková na smetaně. Tento pokrm se připravuje z hovězího masa, která se pomalu dusí doměkka společně s kořenovou zeleninou a kořením. Výsledná omáčka se zjemňuje smetanou a podává se s houskovým knedlíkem, brusinkami a často i s plátkem citronu a šlehačkou. Svíčková je považována za sváteční jídlo a často se servíruje při slavnostních příležitostech jako jsou například svatby.

Dalším oblíbeným českým pokrmem je vepřo-knedlo-zelo, tedy pečené vepřové maso podávané s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a dušeným zelím.

Guláš, ačkoli původem pochází z Maďarska, si také získal své místo v českém jídelníčku. Český guláš se připravuje tradičně z hovězího masa, které se dusí s cibulí, česnekem, paprikou a kmínem. Výsledkem je hustá omáčka s měkkými kousky masa, která se nejčastěji podává s houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Typické české sladké jídlo: dukátové buchtičky s vanilkovým krémem.
Typické české sladké jídlo: dukátové buchtičky s vanilkovým krémem.

Česká kuchyně je také proslulá svými sladkými jídly a moučníky. Mezi nejznámější patří ovocné knedlíky, které se připravují z tvarohového nebo kynutého těsta a plní se celými švestkami, meruňkami nebo jahodami. Po uvaření se knedlíky posypou strouhaným tvarohem, cukrem a přelijí rozpuštěným máslem.

České národní jídlo

Když se nás, Čechů, zeptáte, jaké je naše národní jídlo, velmi pravděpodobně se odpovědi zúží na dva hlavní favority: svíčkovou na smetaně a vepřo-knedlo-zelo. Svíčková, dušené hovězí maso se zeleninou a smetanou, se tradičně podává při slavnostních příležitostech. Vepřo-knedlo-zelo, skládající se z vepřové pečeně, zelí a knedlíku, představuje lidovější a dostupnější variantu, kterou najdete v nabídce většiny českých hospod. Oba pokrmy mají dlouhou historii. A i když se názory na české národní jídlo mohou lišit, jedno je jisté – český národní nápoj je pivo.

Typické české zabijačkové jídlo: jitrnice.
Typické české zabijačkové jídlo: jitrnice.

Co ochutnat v Česku

  • Svíčková na smetaně. Hovězí pečeně se smetanovou omáčkou, podávaná s knedlíkem, šlehačkou a brusinkami. Svíčková je typicky české slavnostní jídlo, je považována za jeden z národních pokrmů.
  • Vepřo-knedlo-zelo. Typický český pokrm skládající se z vepřové pečeně, knedlíků a zelí. Tato kombinace je oblíbená po celé České republice, považuje se také za jeden z národních pokrmů.
  • Řízek. Smažený řízek z vepřového nebo kuřecího masa v trojobalu je velmi populární hlavní jídlo. Nejčastěji se podává s bramborovým salátem nebo s bramborami. Je to typické jídlo české kuchyně.
  • Pivo. Česká republika je proslulá svou pivní kulturou a množstvím různých značek a druhů piv. Pivo je nedílnou součástí české kultury a společenského života.
  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky je typická česká polévka. Je oblíbená po celé zemi, často se podává jako první chod nedělního oběda.
  • Smažený sýr. Obalovaný a smažený sýr, často podávaný s hranolky a tatarskou omáčkou. Smažený sýr, familierně nazývaný „smažák“ je comfort food pro spoustu Čechů.
  • Guláš. Pikantní dušené hovězí nebo vepřové maso s paprikou a cibulí, podávané s knedlíky nebo chlebem. Guláš je populární po celé střední Evropě, v Česku má svou specifickou chuť.
  • Bramborový knedlík plněný uzeným masem. Větší bramborový knedlík plněný kousky uzeného masa a podávaný se zelím je oblíbený především v zimních měsících. Spojení brambor a uzeného je pro českou kuchyni typické.
  • Ovocné tvarohové knedlíky. Knedlíky z tvarohového těsta plněné kousky ovoce (nejčastěji jahodami, meruňkami nebo švestkami), zalité máslem a sypané tvarohem a cukrem jsou oblíbený sladký hlavní chod nebo dezert. Tvarohové knedlíky mají v Česku dlouhou tradici.
  • Ovocné kynuté knedlíky. Kynuté knedlíky plněné celými švestkami nebo meruňkami, zalité máslem a sypané tvarohem a cukrem jsou další tradiční český sladký pokrm. Spojení sezónního ovoce a kynutého těsta je pro českou kuchyni typické.
  • Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Malé kynuté buchtičky podávané polité vanilkovým krémem jsou jednoduchý, ale velmi oblíbený dezert.
  • Moravské víno. Morava je významná vinařská oblast Česka, moravská vína jsou známá svou kvalitou. K typickým odrůdám patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Frankovka.  Za národní odrůdu se považuje ryzlink vlašský. Vinařství má na Moravě dlouhou tradici.
  • Koláče. Sladké kulaté pečivo plněné různými náplněmi, jako jsou tvaroh, povidla nebo ovoce.
  • Obložené chlebíčky. Malé sendviče s různými druhy náplní a ozdob, podávané při oslavách. Chlebíčky jsou typické pro české studené pohoštění, v české gastronomii mají dlouhou tradici.
  • Kulajda. Krémová bramborová polévka se směsí hub, koprem a vejcem. Kulajda pochází z jižních Čech, je oblíbenou polévkou v celé zemi.
  • Česnečka. Silná česneková polévka s brambory, často podávaná s krutony a sýrem. Česnečka je oblíbeným zimním pokrmem a často se podává jako prevence proti nachlazení nebo jako „vyprošťovák“.
  • Zelňačka.
    Polévka z kysaného zelí, brambor a klobásy. Zelňačka je typickou českou polévkou, která se často podává v zimě.
  • Kachna s knedlíkem a zelím. Pečená kachna podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným nebo bílým zelím. Tato kombinace je v Česku mimořádně oblíbená pro sváteční příležitosti a rodinné oslavy.
  • Moravský vrabec. Kousky vepřového masa pečené s česnekem a kmínem, podávané s knedlíkem a bílým zelím.
  • Becherovka. Bylinný likér pocházející z Karlových Varů, který se vyrábí podle tajné receptury. Becherovka je oblíbeným českým digestivem.
  • Utopenci. Pikantní nakládané špekáčky s cibulí, paprikou a kořením. Utopenci jsou oblíbenou hospodskou pochoutkou.
  • Olomoucké tvarůžky. Aromatický zrající sýr pocházející z Olomouce, vyráběný z odtučněného mléka. Olomoucké tvarůžky mají specifickou vůni a chuť, mají chráněné zeměpisné označení.
  • Tatranky. Oblíbené oplatky s různými příchutěmi, jako jsou čokoláda, lískové oříšky nebo arašídy. Tatranky jsou českým oplatkovým fenoménem, vyrábí se již od roku 1945.
  • Buchty. Sladké pečivo plněné tvarohem, mákem nebo povidly. Buchty jsou typický český dezert, objevují se i v českých pohádkách.
  • Frgály. Velké kulaté koláče pocházející z Valašska, plněné různými náplněmi jako tvaroh, švestková nebo hrušková povidla. Frgály jsou regionální specialitou.
  • Karlovarské oplatky. Tenké, křupavé oplatky vyráběné podle tradiční receptury v Karlových Varech.
  • Kofola. Nealkoholický nápoj s kola příchutí, vyráběný podle originální receptury od roku 1960. Kofola je v Česku oblíbenou alternativou ke známým colovým nápojům.
  • Znojemské okurky. Nakládané okurky pocházející ze Znojma, vyráběné podle tradiční receptury s koprem a dalším kořením.
  • Perníky. Sladké medové pečivo, často zdobené polevou a různými motivy. Perníky mají v České republice dlouhou tradici, jsou spojeny s mnoha slavnostmi a trhy. Nejslavnější perníky jsou z Pardubic.

Typické české nápoje

Pivo je bezesporu nejznámějším a nejpopulárnějším českým nápojem. Česká republika se pyšní dlouhou tradicí vaření piva, sahající až do 10. století. Mezi nejznámější české pivní značky patří Pilsner Urquell, Budweiser Budvar nebo Krušovice. Malých výrobců piva je ale bezpočet. České pivo se vyznačuje svou plnou chutí, jemnou hořkostí a na evropské poměry neuvěřitelně výhodnou cenou. Není divu, že Češi patří mezi největší spotřebitele piva na světě.

Plzeňský Prazdroj. Nejslavnější české pivo.
Plzeňský Prazdroj. Nejslavnější české pivo.

Dalším typickým českým alkoholickým nápojem je Becherovka, bylinný likér pocházející z Karlových Varů. Tento likér se vyrábí z více než 20 bylin a koření, jejichž přesné složení je přísně střeženým tajemstvím. Becherovka má charakteristickou chuť, která kombinuje sladkost, hořkost a kořeněnost. Často se podává jako digestiv po jídle.

Milovníci destilátů si jistě oblíbí slivovici, tradiční ovocnou pálenku vyráběnou ze švestek. Nejlepší slivovice pochází z Moravy. Kvalitní slivovice má jemnou vůni švestek a hladkou chuť s ovocnými tóny. Pije se samotná, vychlazená v malých skleničkách. Kromě švestek se v České republice destiluje také další ovoce, jako například hrušky (hruškovice), meruňky (meruňkovice) nebo třešně (třešňovice).

Morava, východní část České republiky, je proslulá svými vinicemi a vynikajícími víny. Díky ideálním podmínkám, jako je teplé klima, úrodná půda a dlouhá tradice vinařství, se moravská vína těší velké oblibě mezi milovníky vína. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou ryzlink vlašský, který je považován za národní českou odrůdu, sauvignon, tramín červený, pálava nebo frankovka.

Vinice jsou i v Praze. Za návštěvu určitě stojí například vinice svaté Kláry poblíž pražské ZOO. Před sklizní je to kouzelné místo.
Vinice jsou i v Praze. Za návštěvu určitě stojí například vinice svaté Kláry poblíž pražské ZOO. Před sklizní je to kouzelné místo.

Mezi nejoblíbenější české nealkoholické nápoje patří Kofola, česká alternativa ke Coca-Cole. Kofola se podává vychlazená, je oblíbená zejména v letních měsících, ale pije se celoročně.

Jak si užít české jídlo naplno

  • Ochutnejte tradiční česká jídla. Knedlíky, guláš, svíčková, vepřo-knedlo-zelo, smažený řízek a mnoho dalších klasik patří k základům českého jídelníčku.
  • Zkuste regionální speciality. Česká republika má bohatou regionální kuchyni. Ochutnejte olomoucké tvarůžky, valašské frgály, pardubický perník nebo třeba znojemské okurky. Každý kraj má nějakou lahůdku, kterou se pyšní. Většina těchto specialit je ale k dostání v celém Česku.
  • Navštivte farmářské trhy. Na trzích seženete čerstvé a kvalitní suroviny přímo od pěstitelů a výrobců. Vynikající zelenina, voňavé pečivo, sýry, uzeniny a mnoho dalšího. V Praze jsou mimořádně populární farmářské trhy na Náplavce nebo na náměstí Jiřího z Poděbrad.
  • Vyrazte na výlet spojený s moravským vínem.  Jižní Morava je vínem vyhlášená. Můj osobní tip? Navštivte Festival otevřených sklepů. Během prodlouženého víkendu ochutnáte desítky vzorků vín a regionálních specialit!
  • Zajděte na degustační menu českých jídel do restaurace vyhlášené u místních. Poznáte českou gastronomii v novém světle. Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise je ověnčená jednou michelinskou hvězdou a vaří (překvapení!) českou kuchyni. Méně finančně náročný zážitek nabídne restaurace U Kalendů (hned naproti jsou pak v sobotu farmářské trhy na Náplavce). Obě jsou v Praze, ale skvělé restaurace najdete po celém Česku.
Typická česká polévka: hovězí vývar s játrovými knedlíčky.
Typická česká polévka: hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

Regionální kuchyně a speciality

  • Jihočeská kuchyně je známá svými sladkovodními rybami, zejména kaprem a pstruhem. Třeboňský kapr je vyhlášený po celém Česku. Jižní Čechy jsou domovem Jihočeské nivy, lahodného sýra typu rokfór s modrozelenou plísní uvnitř hmoty a také sýra Blaťácké zlato.
  • Plzeňsko je proslulé svým pivem, ale i vynikající kuchyní. Z Plzeňska pochází i chodské koláče, které mají různé náplně, například tvarohovou, makovou nebo povidlovou.
  • Středočeská kuchyně je ovlivněna blízkostí Prahy, nabízí mnoho typických českých pokrmů. Pražská šunka je nejznámější regionální specialitou.
  • Moravská kuchyně je proslulá olomouckými tvarůžkami, zrajícím sýrem z odtučněného mléka. Z Valašska pochází valašské frgály, velké kulaté koláče s různými náplněmi. Regionální specialitou severní Moravy jsou například štramberské uši. Na vysoké úrovni je moravské víno.
Typická regionální specialita ze severu Čech: kecané svatební koláče.
Typická regionální specialita ze severu Čech: kecané svatební koláče.

Slavní čeští šéfkuchaři

  • Zdeněk Pohlreich (1957). Zdeněk Pohlreich je jedním z nejznámějších českých šéfkuchařů a televizních osobností. Proslavil se především díky svému pořadu „Ano, šéfe!„, kde pomáhal restauracím zlepšit jejich kvalitu a služby. Pohlreich je známý svým přímým a někdy až drsným stylem, který však vždy směřuje k dosažení dokonalosti. Vlastní několik restaurací v Praze.
  • Radek Kašpárek (1981). Radek Kašpárek je šéfkuchařem a majitelem pražské restaurace Field, která získala michelinskou hvězdu. Kašpárek je známý svým experimentálním přístupem k vaření a schopností vytvářet inovativní pokrmy, které spojují tradiční české chutě s moderními technikami. Radek Kašpárek je hlavním porotcem v soutěži MasterChef Česko.
  • Roman Paulus (1975). Roman Paulus je další významnou osobností české gastronomie. Působil jako šéfkuchař v prestižní pražské restauraci Alcron, která získala pod jeho vedením michelinskou hvězdu. Paulus je známý svým precizním přístupem k vaření a schopností kombinovat tradiční české recepty s moderními technikami.
  • Jan Punčochář (1979). Jan Punčochář je jedním z nejznámějších šéfkuchařů v České republice. Jeho restaurace U Matěje v Praze se rychle stala oblíbeným místem pro milovníky kvalitní české kuchyně. Punčochář se zaměřuje na používání lokálních a sezónních surovin. Předtím působil jako šéfkuchař v restauraci Grand Cru. Jan Punčochář je porotcem v soutěži MasterChef Česko.
  • Přemek Forejt (1987). Mladý talentovaný šéfkuchař, který si vybudoval velké renomé. V současnosti vede restauraci Entrée v Olomouci, která je možným kandidátem na michelinskou hvězdu. Přemek Forejt je porotcem v soutěži MasterChef Česko.
  • Oldřich Sahajdák (1975). Oldřich Sahajdák je šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise v Praze, která získala michelinskou hvězdu. Sahajdák se zaměřuje na reinterpretaci tradičních českých receptů s použitím moderních technik a lokálních surovin.
Moderní ztvárnění typického českého jídla
Moderní ztvárnění typického českého jídla „vepřo-knedlo-zelo“ od Přemka Forejta (olomoucká restaurace Entrée).

České michelinské restaurace

Česká gastronomická scéna se může pochlubit dvěma restauracemi s prestižní michelinskou hvězdou. Obě se nacházejí v Praze, první je Field pod vedením šéfkuchaře Radka Kašpárka, známého i z televizní show MasterChef Česko, druhou pak  La Degustation Bohême Bourgeoise s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem v čele. Tyto podniky představují to nejlepší z české haute cuisine.

Kromě michelinských hvězd se v Česku uděluje také ocenění Michelin Bib, které získalo dalších pět restaurací. Jsou mezi nimi italské restaurace Dejvická 34 a Divinis, česko-francouzská restaurace Na Kopci, moderně pojatou českou kuchyni vaří v The Eatery. Pětici uzavírá Eska, jejíž hodnocení však bylo uděleno před rozdělením na menší Esku a novou restauraci Štangl. Dalších dvacet podniků je zařazeno na český michelinský seznam. Mou nejoblíbenější restaurací ze seznamu je aktuálně Výčep.

Kapří tatarák s okurkovou polévkou z (podle mne) budoucí české restaurace s michelinskou hvězdou - pražské restaurace Vallmo.
Kapří tatarák s okurkovou polévkou z (podle mne) budoucí české restaurace s michelinskou hvězdou – pražské restaurace Vallmo.

Zajímavosti o českém jídle

  • Nejstarší česká kuchařka. První česká kuchařka byla vydána v roce 1826, jmenovala se „Domácí kuchařka“ od Magdalény Dobromily Rettigové. Tato kniha je dodnes považována za základní kuchařku české kuchyně.
  • Karlovarská Becherovka. Becherovka, bylinný likér z Karlových Varů, byla původně vyráběna jako léčivý nápoj. Její receptura je přísně tajná a zná ji pouze několik lidí. Becherovka je často používána jako digestiv, je oblíbená nejen v Česku, ale i v zahraničí.
  • České sýry. I když není Česká republika tak známá svými sýry jako například Francie nebo Švýcarsko, má několik unikátních druhů. Jedním z nich jsou olomoucké tvarůžky, které jsou jediným českým sýrem s chráněným zeměpisným označením v Evropské unii.
  • Kofola: Kofola je populární český nealkoholický nápoj, který vznikl v 60. letech jako náhrada za Coca-Colu a Pepsi, které byly v té době v Československu nedostupné. Kofola má specifickou bylinkovou chuť a je dodnes velmi oblíbená.
  • Trdelník není český. Ačkoli je u cizinců trdelník velmi populární na českých trzích, jeho původ není český. Pochází z oblasti Sedmihradska (dnešní Rumunsko) a do Čech se dostal prostřednictvím maďarské kuchyně.
  • Plzeňský Prazdroj. Pivovar Plzeňský Prazdroj, založený v roce 1842, je domovem prvního světlého ležáku plzeňského typu na světě.
  • Český chléb. Český chléb je známý svou specifickou nakyslou chutí a dlouhou trvanlivostí. Tradiční český chléb se peče s použitím žitného kvásku, což mu dodává jedinečnou kyselost.

Užijte si skvělé české jídlo!



Kam na svatomartinskou husu v Praze (2023)

Kam na svatomartinskou husu v Praze (2023)
Pečená husa se zelím a knedlíkem na svatého Martina je jednou z nejoblíbenějších českých gastronomických tradic. Tady jsou mé tipy na skvělé pražské restaurace, které budou mít pokrmy z husy na menu a to včetně cen, odkazů na web a přímých odkazů na svatomartinské menu (u restaurací, které toto menu zveřejnily).

Zobrazit článek
1 2 3 7