Co ochutnat ve Španělsku: typické španělské jídlo a speciality

Španělská kuchyně je jednou z nejrozmanitějších a nejchutnějších na světě. Je známá svou pestrostí ingrediencí, výraznými chutěmi a tradičními postupy. Španělé si potrpí na čerstvé suroviny a jednoduchou, ale efektní přípravu pokrmů.

Tortilla de patatas: bramborová omeleta s kousky hub a česnekovým aioli
Tortilla de patatas: bramborová omeleta s kousky hub a česnekovým aioli

Co ochutnat ve Španělsku:

  • Paella. Světoznámé španělské jídlo z rýže, zeleniny a mořských plodů nebo masa, regionální specialita Valencie.
  • Tapas. Malé porce různých jídel, často podávané jako předkrm nebo chuťovka k pivu.
  • Gazpacho. Studená polévka z rajčat, papriky a okurky.
  • Jamón. Vysoce ceněná sušená šunka, nejlepší je z černých iberijských prasat.
  • Chorizo. Vepřová klobása, často používaná v různých španělských jídlech a jako tapas.
  • Tinto de verano. Osvěžující nápoj z červeného vína a citronové limonády.
  • Tortilla de patatas. Španělská vaječná omeleta s bramborami. Španělské národní jídlo.
  • Churros. Smažené těsto podávané nejčastěji s horkou čokoládou.
  • Sangria. Ovocný alkoholický nápoj z červeného vína, ovoce a často i brandy.
  • Croquetas. Smažené krokety plněné šunkou, sýrem nebo mořskými plody.
  • Patatas bravas. Smažené brambory podávané s pikantní omáčkou.
  • Pimientos de Padrón. Smažené zelené papričky, někdy pikantní.
  • Salmorejo. Studená polévka podobná gazpachu.
  • Cava. Španělské šumivé víno, vyráběné převážně v Katalánsku.
  • Queso manchego. Sýr z ovčího mléka pocházející z oblasti La Mancha.
  • Horchata. Osvěžující nápoj z chufy (tygřích ořechů), původem z Valencie.
  • Fideuà. Pokrm podobný paelle, ale místo rýže se používají těstoviny.
  • Cochinillo asado. Pečené selátko, specialita z Kastilie.
  • Migas. Pokrm z opečeného chleba, česneku, paprik a někdy i slaniny.
  • Crema catalana. Katalánský krém podobný crème brûlée.

Jak si co nejvíce užít španělské jídlo

  • Vyzkoušejte tapas. Objednejte si v baru několik malých porcí různých tapas a užijte si jejich rozmanitost.
  • Navštivte trhy. Na místních trzích najdete čerstvé suroviny a často i stánky s připraveným jídlem.
  • Zúčastněte se food festivalu. Španělsko je proslulé svými gastronomickými festivaly, kde můžete ochutnat speciality dané oblasti. Já čistou náhodou navštívil Valencii v mezinárodní den paelly. To znamenalo spoustu ochutnávek! ❤️
  • Naučte se připravovat paellu. Absolvujte kurz vaření paelly a naučte se připravovat toto nejslavnější španělské jídlo. A pokud chcete být více autentičtí, naučte se i jiné španělské rýžové pokrmy (například arròs a banda).
  • Dopřejte si menu del día. Mnoho restaurací nabízí výhodné polední menu složené z několika chodů.

Španělská gastronomie má několik regionálních odnoží, z nichž každá nabízí jedinečné speciality. Baskická kuchyně je proslulá výtečnými mořskými plody a pintxos. Katalánsko zase vyniká kombinací sladkých a slaných chutí a používáním čokolády v masitých pokrmech. Andalusie je domovem gazpacha a také vyhlášených sladkostí, jako jsou pestiños a polvorones.

Sangria je ve světě nejslavnější španělský koktejl. Španělé ale mnohem raději pijí tinto de verano.
Sangria je ve světě nejslavnější španělský koktejl. Španělé ale mnohem raději pijí tinto de verano.

Typická španělská jídla si získala srdce gurmánů po celém světě díky své chuti, rozmanitosti a důrazu na kvalitní suroviny. Španělská kuchyně dokáže z jednoduchých, ale kvalitních ingrediencí vykouzlit nezapomenutelné chuťové zážitky. Možná i proto patří španělské restaurace mezi ty nejoblíbenější i mimo Španělsko.

Užijte si španělské jídlo!



Txokos: baskické gastronomické společnosti

Baskické gastronomické společnosti, zvané také txokos nebo elkarteak, jsou ukázkovým příkladem propojení kulinářské tradice a společenského života na severu Španělska. V těchto uzavřených klubech se členové scházejí, aby společně vařili, jedli a pili. Txokos prosluly vysokou úrovní kulinářského umění. Vstup do txokos pro nečleny je možný jen na pozvání jiného člena.

Zobrazit článek

Chorizo: španělská klobása

Chorizo, jedno z nejznámějších španělských jídel, je klobása z mletého vepřového masa. Vyznačuje se výraznou červenou barvou díky použití sušené papriky. Chuť choriza může být od mírně sladké po silně pálivou. Každý region Španělska má svou vlastní recepturu, lišící se použitým kořením, metodou zpracování a někdy i typem masa. Chorizo se dělí i podle stupně vyzrálosti nebo tvaru.

Zobrazit článek

Tinto de verano: tradiční španělský letní koktejl

Tinto de verano je nejoblíbenější španělský letní koktejl, který se skládá z červeného vína a citronové limonády. Podává se ve vysoké sklenici s ledem a plátkem citronu nebo pomeranče. Existuje více variant tohoto drinku, například s použitím čerstvé citronové šťávy, pomerančové limonády nebo sodovky. Přestože je tinto de verano ve Španělsku velmi populární, ve světě zůstává prakticky neznámé.

Zobrazit článek

Kalimotxo: víno s kolou po baskicku

Kalimotxo je oblíbený baskický míchaný nápoj z červeného vína a koly, známý v Česku jako "houba". Vznikl v roce 1972 na festivalu v Getxu, kde skupina mladých lidí chtěla zatraktivnit levné víno jeho smícháním s kolou. Existují i varianty s bílým nebo růžovým vínem, španělským šumivým vínem cava nebo s přidáním espressa. Kalimotxo je symbolem léta, zábavy a radosti ze života v Baskicku.

Zobrazit článek

Txakoli: tradiční baskické víno

Txakoli je tradiční, lehce perlivé a osvěžující bílé víno z Baskicka, které se vyrábí z místních odrůd hroznů. Vyznačuje se vysokou kyselostí, nízkým obsahem alkoholu a svěžími tóny citrusů a zelených jablek. Tradičně se podává vychlazené, nalévá se specifickým způsobem z výšky do širokých sklenic. Txakoli skvěle doplňuje místní baskické speciality.

Zobrazit článek

Gilda: nejslavnější baskické pintxo

Pintxo Gilda je nejslavnějším pintxo vůbec. Je pojmenováno po filmové postavě Gildě, jejíž složitou osobnost a smyslnost má kombinace chutí ančoviček, pikantních papriček a oliv symbolizovat. Gilda se tradičně podává jako součást "la hora del vermut", společenské a gastronomické tradice, kdy se lidé scházejí před obědem na skleničku vermutu a různé tapas. Pro mne je pintxo Gilda povinností při návštěvě Baskicka.

Zobrazit článek

Idiazabal: tradiční baskický sýr

Idiazabal je tradiční baskický sýr s chráněným označením původu, vyráběný již po staletí z nepasterizovaného mléka ovcí plemene Latxa a Carranzana. Tento tvrdý sýr se vyrábí v uzené i neuzené variantě, zraje minimálně dva měsíce. Specifická strava ovcí pasoucích se na horských pastvinách Baskicka a místní podmínky dodávají sýru nezaměnitelnou chuť.

Zobrazit článek

Typická španělská snídaně

Španělská snídaně je tradičně lehká a jednoduchá. Mezi nejoblíbenější patří pan con tomate y jamón (opečený chléb s rajčetem a sušenou šunkou), tortilla de patatas (bramborová omeleta), bocadillos (sendviče) a churros con chocolate (smažené pečivo s čokoládou). K pití se podává silná káva, často doplněná čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou.

Zobrazit článek