Co ochutnat v Itálii: typické italské jídlo a speciality

Itálie je pro milovníky jídla skutečným rájem. Italská kuchyně je proslulá po celém světě svou rozmanitostí, jedinečnými chutěmi a vysokou kvalitou surovin. Je to jedna z nejoblíbenějších kuchyní na světě, získala  si srdce milionů lidí.

Italská kuchyně se vyznačuje především svou jednoduchostí a důrazem na kvalitní suroviny. Italové si potrpí na čerstvost, sezónnost a lokálnost potravin. Oblíbenými surovinami jsou rajčata, olivový olej, česnek, bazalka, mozzarella a parmezán. Italská jídla jsou často lehká, zdravá a plná chuti.

Pizza, nejznámější typické italské jídlo. Toto je pizza in teglia, předem připravená pizza pečená v plechové formě a nakrájená na obdélníčky.
Pizza, nejznámější typické italské jídlo. Toto je pizza in teglia, předem připravená pizza pečená v plechové formě a nakrájená na obdélníčky.

Typické italské jídlo

Mezi typická italská jídla patří těstoviny, v Itálii dostupné pod názvem pasta. Existuje nespočet druhů těstovin a ještě více způsobů jejich přípravy. Oblíbené jsou spaghetti carbonara, lasagne, ravioli nebo fettuccine alfredo. Dalším světoznámým italským jídlem je pizza. Ať už ji máte rádi s rajčatovou omáčkou, mozzarellou, šunkou, žampiony nebo jinými ingrediencemi, v Itálii najdete tu nejlepší. Pro milovníky rýžových jídel doporučuji ochutnat tradiční italské risotto. Z masitých jídel stojí za zmínku osso buco (plátek masa z telecího kolena).

Po celém světě je oblíbená typická italská polévka minestrone (zeleninová polévka). Mořské plody jsou v Itálii také populární, ať už se jedná o ryby, krevety, chobotnice nebo mušle.

Impepata di cozze. Mušle (obvykle slávky) vařené s česnekem, petrželkou, olivovým olejem a velkým množstvím černého pepře. Typické italské jídlo z oblasti Kampánie.
Impepata di cozze. Mušle (obvykle slávky) vařené s česnekem, petrželkou, olivovým olejem a velkým množstvím černého pepře. Typické italské jídlo z oblasti Kampánie.

Itálie je proslulá svou zmrzlinou (gelato), tiramisù, panna cottou nebo sicilskými trubičkami cannoli. Italské pečivo je vynikající, ať už jde o cornetto (italský croissant) nebo ciabattu. Mým nejoblíbenějším italským pečivem je focaccia barese.

Cornetto, italská varianta francouzského croissantu. Toto cornetto plněné pistáciovým krémem je z benátské kávárny Torrefazione Cannaregio. Ke kávě a něčemu sladkému dostanete jako bonus neuvěřitelný výhled, kavárna je navíc zcela mimo turistické trasy.
Cornetto, italská varianta francouzského croissantu. Toto cornetto plněné pistáciovým krémem je z benátské kávárny Torrefazione Cannaregio. Ke kávě a něčemu sladkému dostanete jako bonus neuvěřitelný výhled, kavárna je navíc zcela mimo turistické trasy.

Italské národní jídlo

Itálie má mnoho specialit a nedá se říct, že by měla jedno oficiální národní jídlo. Nicméně jsou některá jídla, která jsou pro Italy typická a která jsou známá po celém světě. Za italské národní jídlo by tak šla označit pizza, zvláště pizza Margherita. Poté pasta, což jsou různé druhy těstovin, krémové risotto a italská verze zmrzliny s názvem gelato.

Gelato, typická italská zmrzlina. Tato je z mé oblíbené zmrzlinárny Antica Gelateria Gentile v Bari.
Gelato, typická italská zmrzlina. Tato je z mé oblíbené zmrzlinárny Antica Gelateria Gentile v Bari.

Co ochutnat v Itálii

  • Pizza. Tradiční italský pokrm z těsta, rajčatové omáčky, sýru a různých přísad.
  • Pasta. Těstoviny v různých tvarech a velikostech, často podávané s omáčkami a sýrem.
  • Gelato. Italská zmrzlina s krémovou strukturou a neuvěřitelnou chutí.
  • Risotto. Krémové rizoto tradičně vařené s vývarem a přísadami jako houby, mořské plody nebo šafrán.
  • Tiramisu. Dezert z piškotů namočených v kávě a mascarpone krému.
  • Espresso. Silná italská káva podávaná v malých šálcích.
  • Cappuccino. Espresso s napěněným mlékem, často podávané ke snídani.
  • Parmigiano-Reggiano. Tradiční italský tvrdý sýr s výraznou chutí, často strouhaný na těstoviny a rizota.
  • Prosciutto di Parma. Sušená šunka z oblasti Parmy, podobná španělské sušené šunce jamón.
  • Lasagne. Zapečené těstoviny s masovou omáčkou, bešamelem a sýrem.
  • Prosecco. Šumivé bílé víno z oblasti Benátska, často používané v koktejlech jako je Bellini nebo Spritz.
  • Primitivo. Plné červené víno z jihu Itálie, s tóny zralého ovoce a koření.
  • Mozzarella di Bufala. Čerstvý sýr z buvolího mléka, tradičně podávaný s rajčaty a bazalkou. Jídlo v barvách Itálie!
  • Vitello tonnato. Tenké plátky telecího masa podávané se studenou omáčkou z tuňáka.
  • Bruschetta. Opečený chléb s česnekem, olivovým olejem a nasekanými rajčaty.
  • Panna cotta. Smetanový dezert ochucený vanilkou.
  • Chianti. Suché červené víno z Toskánska, často podávané k těstovinám a masům.
  • Aperol Spritz. Osvěžující koktejl z Aperolu, prosecca a sodovky.
  • Gnocchi. Malé noky z bramborového těsta, tradičně podávané se smetanovými nebo rajčatovými omáčkami.
  • Cannoli. Sicilský dezert z křupavého těsta plněného sladkým ricottovým krémem.
  • Minestrone. Italská zeleninová polévka s těstovinami.
  • Saltimbocca. Telecí řízky s pršutem a šalvějí.
  • Arancini. Smažené rýžové koule plněné masem, sýrem nebo hráškem, tradiční sicilské jídlo.
  • Affogato. Dezert z kopečku zmrzliny politého espressem.
  • Limoncello. Citronový likér, často podávaný jako digestiv po jídle.

Typické italské nápoje

K italskému jídlu neodmyslitelně patří i skvělé nápoje. Itálie je proslulá svou kávou, zejména espressem. Cappuccino nebo caffè latte si Italové dopřávají obvykle jen ráno k snídani.

Capuccino. Typická italská káva s mlékem, pije se především ráno. Toto capuccino je z benátské kávárny Torrefazione Cannaregio.
Capuccino. Typická italská káva s mlékem, pije se především ráno. Toto capuccino je z benátské kávárny Torrefazione Cannaregio.

Velmi populární je také koktejl Aperol Spritz, který se připravuje z Aperolu, prosecca a sodovky. V létě oceníte ledově vychlazené limoncello, likér z citronové kůry.

Apperol Spritz, typický italský koktejl. Najdete ho kdekoliv v Itálii, domov má ale v oblasti Benátska.
Apperol Spritz, typický italský koktejl. Najdete ho kdekoliv v Itálii, domov má ale v oblasti Benátska.

Samozřejmě není možné zapomenout na italská vína. Itálie patří mezi největší producenty vína na světě, najdeme zde nespočet vynikajících vín. Mezi nejznámější italská vína patří Primitivo, Chianti, Montepulciano d’Abruzzo, Barolo, Barbaresco nebo Brunello di Montalcino. Pokud preferujete šumivá vína, zamilujete si prosecco. Já mám v oblibě i sladká dezertní vína, vždy se snažím nějakou místní variantu ochutnat.

Italské sladké dezertní víno Passito di Pantelleria. Pochází z malého ostrova Pantelleria u pobřeží Sicílie. Vyrábí se už po staletí ze sušených hroznů.
Italské sladké dezertní víno Passito di Pantelleria. Pochází z malého ostrova Pantelleria u pobřeží Sicílie. Vyrábí se už po staletí ze sušených hroznů.

Zajímavosti o italském jídle

  • Italská kuchyně byla zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
  • Itálie je největším producentem a spotřebitelem těstovin na světě.
  • Italové spotřebují v průměru 25 kg těstovin na osobu za rok.
  • První pizzerie vznikla v Neapoli v roce 1830.
  • Tiramisu znamená v překladu „rozvesel mě“ nebo „potěš mě“.
  • Káva espresso byla vynalezena v Itálii na konci 19. století.
  • Nejstarší evropská kavárna Caffè Florian byla otevřena v Benátkách v roce 1720.
  • Italská zmrzlina (gelato) obsahuje méně tuku a cukru než běžná zmrzlina.
  • Podle legendy bylo risotto alla milanese vynalezeno náhodou v 16. století při výrobě vitráží.

Užijte si Itálii a úžasné italské jídlo!



1 2 3 5