Co ochutnat ve Francii: typické francouzské jídlo a speciality

Francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších a nejvlivnějších kuchyní na světě. Vyznačuje se elegancí, rafinovaností a důrazem na kvalitní suroviny. Francouzští kuchaři se zaměřují na perfektní techniky vaření, prezentaci pokrmů, kladou velký důraz na zachování přirozené chuti ingrediencí a vytváření harmonických kombinací.

Francouzi milují používání bylinek jako je tymián, rozmarýn, estragon a petržel, jsou mistři v přípravě omáček. Francouzská kuchyně často využívá při vaření víno.

Makronky, typický francouzský dezert. Tyto jsou z vyhlášené pařízské cukrárny Ladurée. Na pozadí Louvre a řeka Seina.
Makronky, typický francouzský dezert. Tyto jsou z vyhlášené pařízské cukrárny Ladurée. Na pozadí Louvre a řeka Seina.

Typické francouzské jídlo

Jedním z nejtypičtějších francouzských jídel je bezpochyby croissant. Tento křupavý a nadýchaný máslový rohlík se stal symbolem francouzské snídaně. Croissanty se často podávají s máslem, džemem nebo čokoládovou náplní, skvěle se hodí k šálku kávy nebo čaje.

Boeuf Bourguignon (hovězí po burgundsku) patří mezi nejznámější francouzská hlavní jídla. Tento pokrm se připravuje z hovězího masa dušeného v červeném víně s cibulí, mrkví, houbami a slaninou. Dalším typickým francouzským hlavním chodem je ratatouille. Toto zeleninové jídlo pochází z jihu Francie a skládá se z vrstev nakrájených cuket, lilků, paprik, cibule a rajčat. Bouillabaisse je typická francouzská rybí polévka, která pochází z Marseille.

Hovězí po burgundsku je mimořádně oblíbené francouzské jídlo, které se vaří i za hranicemi Francie. Tato varianta je z pražské restaurace Výčep.
Hovězí po burgundsku je mimořádně oblíbené francouzské jídlo, které se vaří i za hranicemi Francie. Tato varianta je z pražské restaurace Výčep.

Francouzská kuchyně je známá svými dezerty. Crème brûlée, což je krém z vaječných žloutků a smetany s karamelovou krustou, je jedním z těch nejznámějších. Další oblíbené dezerty jsou tarte Tatin (koláč s karamelizovanými jablky) a světoznámé makronky (křehké mandlové sušenky s různými náplněmi).

Křupavá francouzská bageta. Pro mnohé jeden z gastronomických symbolů Francie.
Křupavá francouzská bageta. Pro mnohé jeden z gastronomických symbolů Francie.

Francouzské národní jídlo

Když se řekne francouzské národní jídlo, většině lidí se vybaví croissant nebo bageta. Avšak oficiálním národním jídlem Francie je pot-au-feu. Tento typický francouzský pokrm se připravuje z hovězího masa, zeleniny a bylinek, které se dlouho vaří v jednom hrnci. Výsledkem je silný vývar a měkké, šťavnaté maso, které se podává s hořčicí, okurkami a křenem. Pot-au-feu je skutečným symbolem francouzské kuchyně a její schopnosti proměnit jednoduché suroviny v něco výjimečného.

Pâté en croûte, masová paštika zapečená v těstě. Typický francouzský předkrm.
Pâté en croûte, masová paštika zapečená v těstě. Typický francouzský předkrm.

Co ochutnat ve Francii

  • Croissant. Křupavé máslové pečivo. Croissanty se staly doslova ikonickým symbolem francouzské kuchyně a jsou oblíbenou snídaní po celé Francii.
  • Crème brûlée. Smetanovo-vanilkový pudink s karamelovou krustou. Tento delikátní dezert pochází z Francie, je oblíbený v restauracích po celé zemi.
  • Ratatouille. Zeleninový pokrm z lilku, cukety, papriky a rajčat. Původně pochází z Provence na jihu Francie, kde je hojně využívána čerstvá letní zelenina.
  • Macarons. Makronky, barevné mandlové sušenky s různými příchutěmi. Ačkoliv jsou oblíbené po celé Francii, jsou často spojovány s Paříží a jejími luxusními cukrárnami.
  • Foie gras. Ztučnělá husí nebo kachní játra. Tento kontroverzní delikatesní produkt je hojně vyráběn a konzumován v Aquitaine a dalších částech jihozápadní Francie.
  • Coq au vin. Kuře dušené v červeném víně s houbami, slaninou a zeleninou. Pokrm je rozšířený po celé Francii, ale jeho kořeny sahají do regionu Burgundsko.
  • Escargots. Šneci připravovaní s česnekovým máslem. Ačkoliv se konzumují po celé Francii, jsou obzvláště populární v Burgundsku.
  • Tarte Tatin. Koláč s karamelizovanými jablky. Dezert byl vytvořen omylem v hotelu Tatin v departementu Loir-et-Cher ve střední Francii.
  • Cassoulet. Fazolový pokrm s kachním masem, klobásou a vepřovým. Pochází z regionu Languedoc na jihozápadě Francie.
  • Quiche Lorraine. Slaný koláč s náplní ze slaniny, sýra a vaječné směsi. Pochází z regionu Lotrinsko na severovýchodě Francie.
  • Bouillabaisse. Rybí polévka s různými druhy ryb a mořských plodů. Je specialitou města Marseille a přilehlého pobřeží Provence.
  • Salade Niçoise. Salát s tuňákem, vejci, olivami, rajčaty a zeleninou. Pochází z města Nice na Francouzské riviéře.
  • Boeuf Bourguignon. Hovězí dušené v červeném víně s kořenovou zeleninou a houbami. Jak název napovídá, tento pokrm má své kořeny v Burgundsku.
  • Confit de canard. Kachní maso pomalu vařené ve vlastním tuku. Tato specialita pochází z Gaskoňska na jihozápadě Francie.
  • Tartiflette. Zapečené brambory se slaninou, cibulí a sýrem Reblochon. Vydatný pokrm pochází z oblasti Savojska v Alpách.
  • Crêpes. Tenké palačinky podávané na sladko i na slano. Ačkoliv jsou populární po celé Francii, jsou obzvláště spojovány s regionem Bretaň.
  • Soufflé. Nadýchaný dezert z vaječných bílků, může být sladký i slaný. Technicky náročný pokrm je často spojován s luxusními francouzskými restauracemi.
  • Baguette.  Dlouhé křupavé bagety jsou neodmyslitelnou součástí francouzské kultury a jsou konzumovány po celé zemi.
  • Gratin Dauphinois. Zapečené brambory se smetanou a sýrem. Jídlo pochází z oblasti Dauphiné v jihovýchodní Francii.
  • Madeleines. Malé piškotové koláčky ve tvaru mušlí. Tyto sladkosti jsou spojovány s městem Commercy v Lotrinsku, kde byly poprvé vyrobeny.
  • Pot-au-feu. Vydatná polévka z hovězího masa a zeleniny. Tento tradiční pokrm je rozšířený po celé Francii, je obzvláště populární v zimních měsících.
  • Clafoutis. Ovocný koláč s třešněmi zapečenými v lívancovém těstě. Pochází z regionu Limousin ve střední Francii.
  • Canelés. Malé bábovičky s měkkým středem a karamelovou kůrkou. Canelés pocházejí z Bordeaux na jihozápadě Francie.
  • Choucroute garnie. Kysané zelí podávané s různými druhy vepřového masa a klobás. Jídlo je specialitou Alsaska na východě Francie.
  • Financier. Malé mandlové koláčky ve tvaru cihly. Tyto sladkosti byly poprvé vyrobeny v pařížské finanční čtvrti, odkud také získaly svůj název.
  • Aligot. Bramborová kaše s máslem a sýrem. Vydatný pokrm pochází z regionu Auvergne ve střední Francii.
  • Cassoulet. Fazolový pokrm s kachním masem, klobásou a vepřovým. Pochází z regionu Languedoc na jihozápadě Francie.
  • Salade Lyonnaise. Salát s pancettou, krutony a volským okem. Tato specialita pochází z Lyonu, hlavního města francouzské gastronomie.
  • Pâté en croûte. Masová paštika zapečená v těstě. Tato delikatesa je rozšířená po celé Francii, ale je obzvláště populární v Paříži a okolí.
  • Blanquette de veau. Telecí maso dušené v bílé omáčce se zeleninou. Jídlo je obzvláště populární v zimních měsících.
  • Gougères. Malé sýrové bochánky z odpalovaného těsta. Tyto předkrmy pocházejí z Burgundska a jsou často podávány k aperitivu.
  • Moules-frites. Mušle vařené v bílém víně, podávané s hranolky. Jednoduché, ale chutné jídlo je populární po celé Francii, zejména v přímořských oblastech.
  • Chouquettes. Malé odpalované bochánky posypané perlovým cukrem. Tyto sladkosti najdete ve většině pekáren ve Francii.
  • Terrine. Masová paštika. Je rozšířená po celé Francii, často se podává jako předkrm.
  • Éclair. Podlouhlý odpalovaný dezert plněný různými krémy a poletý čokoládou. Tento francouzský dezert je dnes rozšířen po celém světě.

Typické francouzské nápoje

K francouzské kuchyni neodmyslitelně patří víno. Francie je proslulá svými vinicemi, produkuje jedny z nejlepších vín na světě. Mezi nejznámější vinařské oblasti patří Bordeaux, Burgundsko, Champagne nebo Alsasko. Francouzi si víno dopřávají téměř ke každému jídlu a považují ho za součást své kultury a životního stylu.

Já francouzské vinařské oblasti miluji, Saint-Émilion poblíž Bordeaux považuji za nejkrásnější místo, které jsem ve Francii navštívil.

Vinice okolo městečka Saint-Émilion. Pro mne nejkrásnější místo v celé Francii.
Vinice okolo městečka Saint-Émilion. Pro mne nejkrásnější místo v celé Francii.

Dalším typickým francouzským nápojem je pastis, anýzový likér pocházející z Provence. Podává se obvykle jako aperitiv, zředěný ledovou vodou, která mu dodá charakteristickou mléčnou barvu.

Jak si užít francouzské jídlo naplno

Chcete-li si francouzskou kuchyni opravdu vychutnat, je vhodné dodržovat několik zásad:

  • Dopřejte si dostatek času na jídlo a vychutnávejte si každé sousto. Francouzi jsou známí tím, že jídlu věnují patřičnou pozornost a nespěchají.
  • Nebojte se experimentovat a ochutnávat nové věci. Francouzská kuchyně je nesmírně rozmanitá a nabízí nepřeberné množství chutí a vůní.
  • Dopřejte si k jídlu sklenku dobrého vína. Nechte si poradit od someliéra nebo se řiďte vlastním vkusem.
  • Vychutnejte si jídlo v příjemné společnosti. Francouzi milují stolování s rodinou a přáteli a považují to za důležitou součást společenského života.
  • Pokud se chystáte vařit francouzské jídlo doma, pak vybírejte kvalitní suroviny a dbejte na jejich čerstvost. Nakupujte na farmářských trzích nebo u ověřených dodavatelů.

Před cestou si také můžete přečíst knihy o francouzské kuchyni a gastronomii nebo si pustit francouzské filmy a seriály o vaření a jídle. Já zbožňuji Netflix seriál „Chef’s Table“, takže pro návštěvu Francie je jasná speciální řada „Chef’s Table France„. Doslova na jedno sousto jsem také shlédnul další Netflix seriál „Vysoká čokoládová“, v kterém francouzský šéfcukrář Amaury Guichon ukazuje své neuvěřitelné dovednosti. Doporučuji nejen milovníkům sladkého.

Escargots. Šneci pečení s bylinkovým máslem, typický francouzský předkrm.
Escargots. Šneci pečení s bylinkovým máslem, typický francouzský předkrm.

Regionální kuchyně a speciality

Francie je velká země a francouzská kuchyně je silně ovlivněna regionálními zvyklostmi a surovinami. Každý region má své speciality a tradiční pokrmy. Například:

  • Alsasko – známé svými choucroute (kysané zelí s uzeninou), flammekueche (tenká pizza s cibulí a slaninou) a alsaským ryzlinkem.
  • Burgundsko – proslulé hovězím po burgundsku (boeuf bourguignon), šneky a červeným vínem.
  • Provence – vyhlášená bylinkami (tymián, rozmarýn, levandule), olivovým olejem, rajčaty a již zmíněným ratatouille.
  • Bretaň – známá svými palačinkami (crêpes a galettes), jablečným cidrem a mořskými plody.
  • Normandie – proslulá sýry (Camembert, Livarot), calvadosem (jablečná brandy) a smetanovými omáčkami.
Crêpes, typické francouzské palačinky. Tyto jsou z Crêperie Tante Germaine v bretaňském městečku Le Croisic. K palačinkám samozřejmě patří i místní cider.
Crêpes, typické francouzské palačinky. Tyto jsou z Crêperie Tante Germaine v bretaňském městečku Le Croisic. K palačinkám samozřejmě patří i místní cider.

Slavní francouzští šéfkuchaři

Francie dala světu mnoho slavných šéfkuchařů, kteří významně ovlivnili světovou gastronomii. Mezi nejznámější patří:

  • Auguste Escoffier (1846-1935) – považován za otce moderní francouzské kuchyně, zjednodušil a zpřehlednil kuchařské techniky a recepty.
  • Paul Bocuse (1926-2018) – inovativní šéfkuchař, který prosazoval nový styl vaření známý jako „nouvelle cuisine“, kladoucí důraz na lehkost, jednoduchost a prezentaci.
  • Joël Robuchon (1945-2018) – držitel nejvíce michelinských hvězd na světě (celkem 31), proslul svou precizní a rafinovanou kuchyní.
  • Alain Ducasse (1956) – současný šéfkuchař a restauratér, vlastnící řadu prestižních restaurací po celém světě, známý svým inovativním přístupem a používáním nejkvalitnějších surovin.

Francouzské michelinské restaurace

Francie je kolébkou slavného Michelinského průvodce, který uděluje hvězdičky nejlepším restauracím. Získat michelinskou hvězdu je pro každého šéfkuchaře to nejvyšší ocenění a známka kvality. Ve Francii najdeme desítky restaurací s jednou, dvěma i třemi michelinskými hvězdami. Mezi nejznámější patří:

  • L’Auberge du Vieux Puits (Fontjoncouse) – tříhvězdičková restaurace šéfkuchaře Gillese Goujona, známá svou kreativní a inovativní kuchyní.
  • Le Louis XV – Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris (Monte Carlo) – luxusní tříhvězdičková restaurace s výhledem na Středozemní moře, nabízející ty nejlepší suroviny a dokonalý servis.
  • L’Arpège (Paříž) – tříhvězdičková restaurace šéfkuchaře Alaina Passarda, proslulá svou vegetariánskou kuchyní a používáním čerstvé zeleniny z vlastních zahrad.
Dezert v pařížské restauraci Aux Plumes (Michelin Bib Gourmand). Gaspacho z fermentovaného ovoce, NY cheesecake s bergamotovou granitou, thajská bazalka.
Dezert v pařížské restauraci Aux Plumes (Michelin Bib Gourmand). Gaspacho z fermentovaného ovoce, NY cheesecake s bergamotovou granitou, thajská bazalka.

Zajímavosti o francouzském jídle

  • Francouzi milují sýry, ve Francii najdeme stovky druhů sýrů. Sýr je součástí téměř každého jídla a podává se i jako samostatný chod.
  • Francouzi jsou největšími konzumenty sýrů na světě. V průměru sní každý Francouz 25,9 kg sýrů ročně.
  • Francouzská kuchyně byla v roce 2010 zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
  • V roce 2022 byla i bageta, typické francouzské pečivo, zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
  • Croissant, jeden ze symbolů francouzské kuchyně, pochází původně z Rakouska.
  • Francouzská kuchyně výrazně ovlivnila i kuchyně jiných zemí, především v Evropě a Severní Americe. Mnoho kuchařských technik a názvů pokrmů pochází z francouzštiny.
  • Francouzi jsou známí svou láskou k jídlu a stolování. Oběd je hlavním jídlem dne a může trvat i několik hodin.

Užijte si Francii a skvělé francouzské jídlo!