Co ochutnat v Albánii: typické albánské jídlo a speciality

Co ochutnat v Albánii

  • Tavë Kosi. Albánské národní jídlo. Zapečené jehněčí maso s jogurtem, vejci a rýží. Je považováno za typické albánské jídlo díky kombinaci jogurtu a masa, což jsou tradiční místní suroviny.
  • Byrek. Tradiční plněný slaný koláč z listového těsta s náplní sýra, špenátu, masa nebo brambor. Pochází z dob Osmanské říše, která region ovlivnila.
  • Fërgesë. Zapečená směs paprik, rajčat a sýru. Oblíbená zejména v Tiraně a střední Albánii, autentická díky použití místních paprik a albánského sýra.
  • Qofte. Albánské masové kuličky z mletého masa, kořeněné bylinkami, typické pro celou Albánii, oblíbené díky jednoduchosti přípravy a dostupnosti místních ingrediencí.
  • Speca të mbushura. Papriky plněné rýží, zeleninou a někdy masem, pečené v troubě, tradiční díky hojnosti čerstvých paprik v Albánii.
  • Petulla. Albánské malé smažené bochánky, často podávané s bílým sýrem, medem nebo džemem. Oblíbené díky jednoduchosti a dostupnosti místních surovin.
  • Baklava. Sladký dezert z vrstveného tenkého těsta, ořechů a sirupu, původem z Osmanské říše, v Albánii také velmi oblíbený.
  • Trileçe. Moučník namočený ve směsi tří druhů mléka, oblíbený díky jedinečné chuti a jemnosti, typický zejména v centrální Albánii.
  • Flija. Vrstvený palačinkový dezert, typický zejména pro severní Albánii a Kosovo, spojovaný s tradičním způsobem přípravy.
  • Tavë dheu. Pečená směs jater, rajčat, paprik a sýru v hliněné nádobě. Typické pro střední Albánii díky tradičnímu způsobu přípravy v keramických nádobách.
  • Qumështor. Tradiční albánský dezert podobný pudinku, připravovaný z mléka, vajec a cukru, typický díky jednoduchosti a dostupnosti mléka v regionu.
  • Kadaif. Sladký dezert z tenkých těstovinových vláken, ořechů a sladkého sirupu, původem opět z Osmanské říše, v Albánii stále velmi populární a běžně připravovaný.
  • Rakija. Tradiční silná alkoholická pálenka z hroznů či jiného ovoce, albánský národní alkoholický nápoj, běžně podávaný jako uvítací gesto a symbol pohostinnosti.
  • Boza. Tradiční fermentovaný nealkoholický nápoj z kukuřice či pšenice, populární v Albánii díky osmanskému vlivu a dlouhé tradici výroby.
  • Kafe turke. Silná nefiltrovaná káva připravovaná v džezvě je základem albánské pohostinnosti.
  • Ballokume. Tradiční albánské sladké sušenky z kukuřičné mouky, másla, cukru a ajec, typické zejména pro město Elbasan, kde se připravují při oslavách jara (Dita e Verës).
  • Lakror. Tradiční koláč podobný byreku, specifický pro region Korça, připravovaný s různými náplněmi.
  • Jani me fasule. Albánská fazolová polévka s rajčaty, cibulí a bylinkami, oblíbená díky dostupnosti místních luštěnin a tradičnímu způsobu přípravy.
  • Mish i pjekur. Pečené maso (často jehněčí či skopové) připravované na rožni či grilu, tradiční zejména během slavností a rodinných oslav v Albánii.
  • Kukurec. Pokrmy z jehněčích vnitřností grilovaných na rožni, populární na jihu Albánie díky vlivu řecké kuchyně a tradiční pastevecké kultury.
  • Oshaf. Tradiční albánský dezert ze sušeného ovoce (fíky) mléka a cukru (nebo kondenzovaného mléka), typický zejména během svátků a oslav díky dostupnosti sušeného ovoce v regionu.
  • Tarator. Studená jogurtová polévka s okurkou, česnekem a bylinkami, velmi populární v létě díky svým osvěžujícím vlastnostem a dostupnosti mléčných produktů v Albánii.
  • Trahana. Tradiční fermentovaná obilná směs používaná na přípravu polévek či kaší, typická pro albánskou venkovskou kuchyni díky dlouhé tradici konzervace potravin.
  • Ëmbëlsirë me sherbet. Obecný název pro tradiční albánské sladkosti namáčené v cukrovém sirupu, populární díky vlivu turecké kuchyně a tradičnímu způsobu přípravy.
  • Suxhuk. Kořeněná albánská klobása sušená na vzduchu, typická díky tradičnímu způsobu uchování masa.
  • Groshë. Albánská fazolová kaše či polévka, velmi běžná díky dostupnosti a ekonomičnosti luštěnin v regionu.
  • Paçe koke. Hustá polévka z vařené ovčí či jehněčí hlavy je klasika ranních “qebaptore” (malé jídelny)  v Tiraně, považuje se za vydatnou léčbu kocoviny.
  • Japrakë. Závitky z vinných listů plněných rýží a koprem, dědictví osmanské kuchyně.
  • Kos. Hustý jogurt z mléka se tradičně servíruje k masu; nejkvalitnější pochází z horské oblasti Kelmend.
  • Birra Korça. Nejstarší albánské pivo, vaří se od roku 1928 v Korçi.
  • Bukë misri. Hutný kukuřičný chléb byl po staletí základní potravou chudších rodin v severních údolích.
  • Çaj mali. Voňavý horský čaj z rostliny sideritis se sbírá ručně na hřebenech Malësie e Madhe, popíjí se při nachlazení.

Užijte si Albánii a to nejlepší albánské jídlo!



Trilece: piškotový dezert s balkánskými kořeny

Trilece: piškotový dezert s balkánskými kořeny
Trileçe je lehký piškotový dezert, který se připravuje z nadýchaného korpusu zalitého směsí tří druhů mléka: kravského, kondenzovaného a smetany. Po nasáknutí mléčné směsi je dezert mimořádně šťavnatý. Servíruje se vychlazený, často politý karamelovou nebo jinou polevou. V Albánii, na Balkáně a v Turecku se trileçe stalo neodmyslitelnou součástí místní kuchyně.

Zobrazit článek