Fli je tradiční albánské jídlo podobné slanému palačinkovému koláči. Fli se připravuje z těsta, které se opakovaně roztírá na pánev ve velmi tenkých vrstvách. Každá vrstva se potře máslem nebo smetanou a poté se krátce zapeče. Tento postup se několikrát opakuje, dokud není dosaženo deseti i více vrstev.
Fli má výrazné místo v severoalbánské kuchyni, rozšířené je však i v dalších oblastech Balkánu s albánskou populací, především v Kosovu, kde se mu říká “flija”.

Při přípravě tradičním způsobem se fli peče nad otevřeným ohněm, používá se speciální kovový poklop “saç”, na který se nasypou žhavé uhlíky. Díky tomu se fli peče i shora a získává jemně kouřové aroma i specifickou chuť. V domácích podmínkách se používá trouba, tradiční metoda přípravy na ohni je však považována za nejautentičtější.

Fli (podle mne) nemá příliš výraznou chuť. Může se podávat jako hlavní chod, nejčastěji s bílým jogurtem, čerstvou zeleninou, ovčím či kravským sýrem nebo s nakládanou zeleninou. Výborně se ale hodí také jako sytá příloha k masovým pokrmům.
Já fli ochutnal v rámci mixu předkrmů v taverně Te Xhaferi (viz. Kam na jídlo v Albánii). Bylo připravené tradičně, na ohni, k masu se velmi dobře hodilo.
Dobrou chuť!
 
		