Restaurace Vallmo, Praha: skvělé degustační menu za hubičku

Nehrají si na okázalost a nenajdete je na hlavní turistické tepně. Pražská restaurace Vallmo je přitom místem, o kterém by si gurmáni měli povídat. Šéfkuchař Dan Kukačka zde dokazuje, že česká kuchyně může být moderní, lehká i světová.

Restaurace Vallmo: motiv máku lze spatřit na mnoha místech.
Restaurace Vallmo: motiv máku lze spatřit na mnoha místech.

Název restaurace – Vallmo – znamená ve švédštině mák. To i metaforicky vystihuje filozofii podniku: hluboké kořeny v české tradici, ale s čerstvým, čistým, severským přístupem k designu a servírování. Mák prostupuje celým konceptem – od designu makovic na ubrouscích a servírovacích prkénkách až po signature pokrmy.

Od mé poslední návštěvy uběhly více než tři roky a mezitím se toho ve Vallmu hodně událo. Tou nejzásadnější změnou je předání kuchařského žezla. Zatímco zakladatel a tvář podniku Martin Makovička se přesunul do role majitele a svou energii dělí mezi Vallmo a nové projekty v Třeboni, kuchyni už přes dva roky vládne Dan Kukačka.

Kukačka není na scéně žádným nováčkem. Patří k silné generaci kuchařů, kteří profesně vyrostli v legendárním Alcronu pod vedením Romana Pauluse. Formoval se zde po boku jmen jako Pavel Býček nebo Maroš Jambor.

Restaurace Vallmo, amuse bouche: snack bar.
Restaurace Vallmo, amuse bouche: snack bar.

Ačkoli má Kukačka za sebou michelinskou drezuru, ve Vallmu sází na rafinovanou jednoduchost. Jeho rukopis je čitelný a sebevědomý: perfektně připravené maso či ryba, sezónní zelenina, silná omáčka a bylinky.

Tento přístup se ukazuje hned v úvodu, který obstarává hravé trio amuse bouche ve stylu “snack baru”. Jednohubky jsou technicky precizní a chuťově koncentrované, přičemž sestavu doplňuje hřejivá dýňová polévka servírovaná v malé skleničce.

Na stůl ještě před tím přichází i pečivo – ve Vallmu sázejí na teplou bulku s hutnou střídou a křupavou kůrkou. Tu doprovází ochucený šlehaný sýr, ve kterém – stejně jako před lety – cítím nostalgický tón “taveňáku”, ovšem v té nejluxusnější možné podobě.

Restaurace Vallmo: pečivo, šlehaný sýr.
Restaurace Vallmo: pečivo, šlehaný sýr.

V nastoleném trendu rafinovanosti pokračuje i chod z červené řepy. Zemitost kořenové zeleniny je zjemněna uzeným mascarpone a aroma bobkového listu posouvá jídlo k zajímavému zážitku.

Restaurace Vallmo: řepa, uzené mascarpone, bobkový list.
Restaurace Vallmo: řepa, uzené mascarpone, bobkový list.

Nebýt tartaletky jako dalšího chodu, byl by můj report z Vallma jen ódou na dokonalost. Korpus byl bohužel příliš silný a tuhý, příborem téměř neukrojitelný. Ani varianta uchopení do ruky nebyla ideální – při zakousnutí se bohatá náplň drala ven a padala. Je to velká škoda, protože samotné trhané kachní maso si s melounem, kdoulí a bramborovou slámou výborně rozumělo.

Restaurace Vallmo: tartaletka, kachní stehno, kdoule, brambor, meloun.
Restaurace Vallmo: tartaletka, kachní stehno, kdoule, brambor, meloun.

K dokonalosti se ale Vallmo vrací už v dalším chodu, tataráku, kde hovězí maso doplňuje výrazná majoránka. Je to kombinace ve vysoké gastronomii nezvyklá, ale funguje geniálně. Spolu s ryzcem vytváří zemitou, lesní chuť, která vás okamžitě přenese do české krajiny.

Restaurace Vallmo: hovězí tatarák, majoránka, ryzec.
Restaurace Vallmo: hovězí tatarák, majoránka, ryzec.

Následující chod je vizuálně nejkrásnějším talířem večera a důkazem, že maso není nezbytnost.

Topinambur je připraven technikou “Anna”, tedy vrstvením tenkých plátků na sebe. Křupavý kadeřávek s omáčkou ze syrovátky topinambur hrdě doplňují.

Je to lehké, elegantní a chuťově vrstevnaté jídlo, které byste čekali spíše ve špičkovém podniku v Paříži než v nenápadné restauraci v boční uličce u pražské Náplavky.

Restaurace Vallmo: topinambur Anna, syrovátka, sláma, kadeřávek.
Restaurace Vallmo: topinambur Anna, syrovátka, sláma, kadeřávek.

Návrat k jihočeským kořenům pak potvrzuje i chod, který pro mě byl absolutním vrcholem celé degustace. Štika, dravá ryba s pevným masem, je připravena bezchybně, s křupavou kůžičkou. To hlavní se ale odehrává okolo ní. Křenová omáčka je dokonale vybalancovaná – má říz, ale nepřebíjí jemnou rybu. V kombinaci s nakyslým rybízem a sladkou dýní jde o ukázkovou hru kontrastů.

Marně pátrám v paměti, kdy jsem v restauraci ochutnal lepší křenovou omáčku. Dost možná nikdy.

Restaurace Vallmo: štika, křen, mangold, dýně, rybíz.
Restaurace Vallmo: štika, křen, mangold, dýně, rybíz.

Kachna jako další chod je dvanáct dnů stařená na seně, což masu dodává křehkost a koncentrovanou chuť. Jako příloha nechybí tradiční jihočeský bramborový knedlík “drbák”, připravený ze směsi syrových a vařených brambor. Vše doplňuje bílé zelí s mrkví a silná omáčka.

Já kachní prso v restauracích mám často za relativně nudné jídlo, ale tady je to pokrm, který pohladí po duši a připomene, že v jednoduchosti a kvalitní surovině je největší síla.

Restaurace Vallmo: stařená kachna, bílé zelí, mrkev, drbák, kmín.
Restaurace Vallmo: stařená kachna, bílé zelí, mrkev, drbák, kmín.

Přechod do sladké části menu obstarává předdezert, který chytře využívá sezónní suroviny. Dýně se zde potkává s kávou a nadýchaným marshmallow. Je to odvážná kombinace, kde hořkost kávy krotí sladkost dýně. Funguje jako perfektní čistič patra před hlavním dezertem a dost možná jde o nejlepší úpravu dýně na sladko, s jakou jsem se kdy setkal.

Restaurace Vallmo, předdezert: dýně, káva, marshmallow.
Restaurace Vallmo, předdezert: dýně, káva, marshmallow.

Pokud se restaurace jmenuje Vallmo (Mák), je jasné, že bez máku nemůžete odejít. Variace na bramborový škubánek s mákem, švestkami a horkým máslem je zde dotažená k dokonalosti. Jednoduchá kombinace, která vás svou chutí naprosto ohromí, vyplaví spoustu spokojenosti a donutí okamžitě plánovat další rezervaci.

Restaurace Vallmo, dezert: bramborový škubánek, mák, švestka.
Restaurace Vallmo, dezert: bramborový škubánek, mák, švestka.

Vinné párování ve Vallmu není striktně dané. Sommelier ho sestavuje flexibilně podle aktuálního menu a chuti hosta, přičemž se nebojí kombinovat tuzemskou produkci se zahraniční.

Příkladem je Spätburgunder (rulandské modré) z německého vinařství Steintal. Jde o lehčí, minerální červené víno, které k masitým chodům v podání Dana Kukačky sedí překvapivě dobře.

Restaurace Vallmo, vinné párování: německé vinařství Steintal: Buntsandstein Spätburgunder (2021).
Restaurace Vallmo, vinné párování: německé vinařství Steintal: Buntsandstein Spätburgunder (2021).

Hlavní slovo má na lístku ale Morava. K jemnějším chodům personál vybírá například hibernal od Petra Kočaříka.

Restaurace Vallmo, vinné párování: moravské vinařství Petr Kočařík: Hibernal (2022).
Restaurace Vallmo, vinné párování: moravské vinařství Petr Kočařík: Hibernal (2022).

Sladkou tečku k dezertu obstarává slámové víno od Oldřicha Drápala. U láhve odrůdy Souvignier Gris víno samovolně dokvasilo ještě v láhvi. To mohlo víno i znehodnotit, ale v tomto případě se stal pravý opak. Ke sladkosti se přidalo jemné perlení, které chuť odlehčilo a večeři příjemně uzavřelo.

Restaurace Vallmo, vinné párování: moravské vinařství Oldřich Drápal: slámové víno Souvignier Gris (2021).
Restaurace Vallmo, vinné párování: moravské vinařství Oldřich Drápal: slámové víno Souvignier Gris (2021).

Pokud by vám však víno k závěru večera nestačilo, Vallmo má na lístku i kvalitní pálenky. Jako digestiv zde mají připravenou hruškovici z řemeslné palírny Radlík, která pravidelně sbírá ocenění pro svou čistotu a intenzivní ovocný charakter.

Restaurace Vallmo: hruškovice z palírny Radlík.
Restaurace Vallmo: hruškovice z palírny Radlík.

Zmínku si zaslouží i samotný prostor restaurace. Interiér je koncipován tak, že přímo vybízí k romantickému rande ve dvou. Nenajdete tu ostré zářivky, ale spoustu tlumených světel a lamp, které vytvářejí intimní atmosféru. Pohodlné pohovky a rozestupy stolů pak zajišťují dostatek soukromí a pohodlí, takže se zde snadno na několik hodin “zapomenete”.

Vallmo je sympatický podnik, který si na nic nehraje. V době, kdy se mnoho restaurací snaží zaujmout komplikovanými koncepty, tady sází na kvalitní suroviny a poctivé vaření. Dan Kukačka ukazuje, že česká kuchyně může být moderní a lehká.

Osmichodové degustační menu ve Vallmu vyjde na 2 650 Kč, zkrácené pětichodové menu pak stojí 1 990 Kč. K menu je možné přikoupit pivní nebo vinné párování.

Pokud hledáte kvalitní gastronomii v klidnějším prostředí mimo hlavní turistické trasy, blízko pražské Náplavky, Vallmo je sázka na jistotu.

Dobrou chuť!

Web restaurace: vallmo.cz

🇨🇿 Česká kuchyně je srdcová záležitost, ale co kdybyste rozšířili své obzory? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma představím zajímavá jídla z Itálie, Turecka nebo Kyrgyzstánu.