Do restaurace Vallmo kousek od Náplavky, v blízkosti mojí oblíbené vinárny Na břehu Rhôny a zmrzlinárny Puro Gelato, jsem se hodně těšil. Mohly za to výjimečné komentáře hostů na firemním profilu restaurace a i nedávné udělení Křišťálového špendlíku od společnosti Google jako ocenění pro nejlepší restaurace a kavárny v Česku.
Restaurace má otevřeno od úterý do soboty ve večerních hodinách a v pátek a sobotu je možné zajít i na oběd. Zvýhodněné obědové menu jako jiné restaurace ale Vallmo nenabízí. Je možné si vybrat ze stálého jídelního lístku a případně zvolit přímo degustačního menu. Schválení online rezervace proběhlo bleskurychle, stejně tak odpovědi na otázky ohledně menu byly skutečně expresní.

Degustační menu zahrnuje 6 chodů, je doporučeno zvolit 3 předkrmy, 2 hlavní chody a 1 dezert. Vybrané předkrmy a hlavní chody jsou stejné pro celý stůl, dezert si každý host může zvolit samostatně. Menu stojí 2 790 Kč pro 2 osoby, což svádí k dojmu, že je možné si jej objednat jen v sudém počtu, ale restaurace nám degustaci bez problémů připravila i pro tři. Jedinou výjimkou byl jehněčí krk, který si v lichém počtu zvolit nešlo.

Prakticky od začátku až do konce se o nás naprosto profesionálně staral manažer restaurace Jakub Kubíček, který nás informoval o nejoblíbenějších chodech a zároveň doporučil i vhodné pořadí. Po několika minutách od usazení již byl na stůl servírován krajíc teplého pšeničného chleba s domácím taveným sýrem. Nezvyklé, ale na připravení chuťových buněk do akce skvělé.

Jako první předkrm se podával chřest, holandská omáčka, medvědí česnek a křepelčí vejce. Holandská omáčka byla netradičně zasypána praženými sekanými arašídy. Zajímavá chuťová kombinace, kterou si budu dlouho pamatovat. Chřest byl připraven skvěle, jídlo zmizelo z talíře okamžitě.

Jako druhý předkrm jsme zvolili kapří tatarák s okurkovou polévkou s ginem a zelňákem. Zřejmě jako pro většinu Čechů je pro mne kapr tradiční české rybí jídlo spojené s Vánoci a kapří tatarák jsem do té doby neměl možnost ochutnat, takže to byla jasná volba. Kapří maso bylo skvěle ochucené, velmi jemné a kombinace s okurkovou polévkou dokonalá. Hodně sympatické mi připadlo servírování typicky českého zelňáku jako drobné přílohy.

Jehněčí brzlík, smržová omáčka a smažený chřest jako třetí předkrm. Velmi výrazná smržová omáčka, skvěle připravený chřest. Dokonalost. Moje první ochutnání jehněčího brzlíku, předtím jsem mel možnost ochutnat jen telecí.

Flank steak, chřest, houby, morek, kaše a cibulové máslo jako první hlavní chod. Zde se již naplno ukázala další úroveň přemýšlení nad servírováním, omáčka byla nalita na talíř až na stole, chřest tak tvoří efektivní „zábranu“. Morek je nasekán na malé kostičky, kaše je přinesena na malé mističce.
Zároveň zde však proběhlo mírné (a jediné) zklamání z tuhosti flank steaku. Nechtěli jsme obsluze lhát a tak jsme jí tento názor sdělili, protože jsme jí chtěli poskynout relevantní zpětnou vazbu. Jejich reakce byla naprosto profesionální, palec nahoru.

Kachní prso, konfitovaná brambora, uzená rebarbora, cibule, salát jako druhý hlavní chod. Omáčka byla servírována opět až před námi. Bezprostředně po přinesení vypadalo samotné kachní prso a uzená rebarbora na talíři poměrně osamoceně, zvláštně. Ale znovu to byl jen důmyslně promyšlený tah šéfkuchaře. Kachní prso skvělé, uzená rebarbora luxusní.

Protože naše očekávání byla vysoká a dopředu jsme si studovali menu i komentáře hostů, všichni tři jsme měli v záměru vybrat si jako dezert makový pudink. Já nakonec podlehl a objednal si čokoládový krém s višňovým sorbetem a kosmaticí. Kosmatice je označení pro smažený květ černého bezu. Květ byl v jemném těstíčku, nenasál do sebe zbytečně velké množství oleje a tak se nakonec jednalo o příjemný, lehký dezert.

Jak jsem psal výše, makový pudink s grilovanými jahodami, estragonem a mandlemi byl dezert, který jsme si původně zamýšleli dát všichni. Po ochutnání musím říci, že oprávněně. Pudink byl do talíře opět efektně servírován až na stole z velkého kotlíku. Všichni jsme se shodli na tom, že se jednalo o nejlepší položku na celém degustačním menu. Propojení krému s mákem s grilovanými jahodami a mandlemi byla úžasná. Já v jídle cítil spíše uzenou chuť a byl jsem nadšený. Dezert, pro který sem stojí si zajít.

K degustačnímu menu jsme nezvolili párování s vínem, rozhodli jsme se pro nealkoholické míchané nápoje. Volba to byla velmi dobrá. Jak zázvorovo-goji drink tak drink s hořkým pomerančem byly skvělé. Každý vyšel na 145 Kč.

Celé degustační menu jsme příjemným tempem zvládli přibližně za 3 hodiny. Před naším odchodem se s námi šéfkuchař Martin Makovička přišel rozloučit a i zeptat na názor.

Zážitek z restaurace Vallmo je skoro bezchybný. Pokud vezmu v potaz nápaditost chutí, cenu za degustační menu, úroveň servisu a prostředí, je Vallmo typem podniku, kterému by michelinský Bib velmi slušel. Držím palce, moc rád přijdu na již nové menu a zároveň budu se zájmem pozorovat, co se v restauraci děje nového.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: