Tavë dheu: albánský hovězí guláš se sýrem

Tavë dheu patří mezi nejvýraznější speciality albánské kuchyně. Chutí vzdáleně připomíná hovězí guláš se sýrem.

Tavë dheu pochází z oblasti centrální Albánie, zejména z hlavního města Tirana a jejího okolí. V překladu znamená název “jídlo z hlíny” nebo “pokrm z hlíny”. To odkazuje na způsob přípravy a servírování v keramických miskách.

Tavë dheu: albánský guláš se sýrem.
Tavë dheu: albánský guláš se sýrem.

Základem tavë dheu je hovězí maso, které se připravuje s cibulí, česnekem a paprikou, rajčatovým protlakem a dalšími surovinami. Důležitou ingrediencí je také čerstvý sýr, který se přidává před zapékáním v troubě.

Pokrm se servíruje přímo v keramické misce, která udržuje teplotu. Tavë dheu vám často přinesou velmi horké, ještě bublající.

Já ochutnal pálivou variantu tavë dheu připravenou věrně podle tiranské receptury. Navzdory rozdílné přípravě (pečení versus dušení v hrnci) bych se skutečně nebál přirovnat tavë dheu ke skvělému hovězímu guláši se sýrem. Maso bylo v mém případě naprosto měkké a pálivost byla příjemně silná. Jedna porce včetně chleba stála v restauraci Fisi ve městě Shkodër 600 ALL (150 Kč, viz. Kam na jídlo v Albánii).

Doporučuji vyzkoušet.

Dobrou chuť!