Ash-e shooli (persky آش شولی) je tradiční íránská polévka pocházející z města Jazd. Patří mezi oblíbené regionální pokrmy centrálního Íránu, je známá svou výraznou chutí, hustou konzistencí a použitím čerstvých bylinek.

Název “ash” (آش) označuje v Íránu hustou, vydatnou polévku připravovanou na zeleninové bázi, často s luštěninami, bylinkami a obilovinami. Slovo “shooli” (شولی) odkazuje na tuto konkrétní variantu, přesný původ názvu “shooli” ale není známý. Receptura je však typická pro město Jazd a jeho okolí.
Základ ash-e shooli obvykle tvoří směs zeleniny, čerstvých bylin, luštěnin a koření. Mezi nejčastěji používané ingredience patří špenát, čerstvé bylinky (kopr, koriandr), luštěniny, červená řepa, cibule a česnek a koření. Polévka se na závěr dochucuje octem, který jí dodává typickou kyselost.

Skvěle dochucená ash-e shooli zachycená na fotografiích výše mne vyšla přímo na náměstí Amir Chakhmagh v Jazdu na 500 000 IRR (14 Kč).
Dobrou chuť!